Poreč: Otvoren 10. međunarodni sajam ribarstva i opreme Crofish

Oprema za ribolov i ribarstvu u dvorani Žatika (M. MIJOŠEK)
Oprema za ribolov i ribarstvu u dvorani Žatika (M. MIJOŠEK)

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ane Mišura svečano je danas otvorio 10. međunarodni ribarski sajam Crofish koji se još sutra i u nedjelju održava u porečkoj sportskoj dvorani Žatika.

- Moramo se izboriti na razini Europske unije za naše specifičnosti, što mislim da smo i posljednjih godina radili, a tako ćemo i nastaviti. Imamo osigurana značajna sredstva u fondu za pomorstvo i ribarstvo koje možemo iskoristiti samo zajedničkom suradnjom između sektora – ministarstva i regionalne i lokalne samouprave - za koju mislim da je jako dobra. Vjerujem da ćemo ih uspjeti do kraja iskoristiti. Sektor ribarstva zaslužuje ovakav sajam na kojem se mogu prezentirati proizvodi, razmijeniti iskustva i dobiti određene informacije, rekao je pomoćnik ministra.

- Crofish je jako važan, jer je jedini takav specijaliziran sajam u zemlji. Ribolov je važna djelatnost u Istarskoj županiji, jer ima čak dvije tisuće registriranih ribara obrtnika. No, ribarstvo ima i brojne probleme. Treba nam velika suradnja upravo onakva kakvu imamo s obrtničkom komorom kojima se zahvaljujem, jer zajedno s nama, javnim sektorom, pokušavaju unaprijediti tu djelatnost - od prostornog plana i unašanja svih zahtjeva ribara u njega, a tu se misli ponajviše na infrastrukturu, ali i na inicijative vezane za promjenu zakona o malom obalnom ribolovu, rekao je istarski župan Valter Flego.

Gradonačelnik Edi Štifanić izrazio je zadovoljstvo otvorenjem još jednog sajma u Poreču, i to u ozračju proslave blagdana sv. Maura, za kojeg je izrazio želju da će postati tradicionalan, poput Vinistre i Promohotela.

- Poreč je ribarski grad s jakom ribarskom tradicijom, ali i novim modernim pogonima za preradu ribe, školjkaša i bakalara. Poreč je prvi grad u kojemu su ispjevane pjesme na temu riba, u njemu je izgrađena prva veletržnica i grad u kojemu je osnovana prva lokalna akcijska grupa u ribarstvu u našoj županiji, napomenuo je gradonačelnik.       

U ime organizacijskog odbora Robert Momić kazao je da žele kroz buduću strategiju LAGUR-a „Istarski švoj“ nastaviti s tradicijom održavanja Crofisha, s ciljem da se u kontinuitetu omogući okupljanje i predstavljanje svih subjekata iz sektora ribarstva, marikulture i sportskog ribolova iz Hrvatske i ostalih susjednih zemalja.

- Ciljevi ovog sajma su jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu općenito, nanizao je Momić.

Sajam se prvi put održava u Poreču, nakon što se godinama odvijao u Umagu. Otvorenje je održano u dvorani pred brojnom publikom, među kojima su bili predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je govorio o brojnim problemima ribara i poželio izlagačima da na Crofishu sklope što više poslova, potom čelnik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Mato Oberan, predsjednica pulske Hrvatske gospodarske komore Jasna Jaklin, potpredsjednik istarskog HOK-a Enriko Černeka, čelnik tršćanske trgovačke komore za regiju Venezia Giulia Antonio Paoletti i mnogi drugi.

Organizaciju sajma koji se prostire na 2.000 četvornih metara unutarnjeg i još 500 kvadrata vanjskog prostora potpisuju Udruženje obrtnika Poreč i LAGUR „Istarski švoj“, uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije i Grada Poreča. Na Crofishu štandove ima 80-ak izlagača, odnosno tvrtki iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Islanda i Španjolske koji skupa zastupaju više od 250 poznatih svjetskih brandova.

Izlagači na štandovima nude baš sve što je trenutno aktualno u ribarstvu. Pa tako ima plovila za sportski ribolov, lanaca, mreža, vreća, kaveza, robota za čišćenje mreža, kompletne opreme za uzgoj, obradu i preradu školjaka, pontona, svježe i konzervirane ribe, brodskih i vanbrodskih motora, rashladnih uređaja i još mnogo toga. Svakako treba pogledati i isprobati atraktivan simulator za izlov tune kojeg je prvi nakon jučerašnjeg službenog otvaranja isprobao župan Flego. I nije mu bilo lako, jer se simulira vuča tune teške od 80 do 100 kilograma. Simulator – a to je jedini primjerak u Italiji - donijela je tršćanska tvrtka Motomarine, poznata trgovina koja prodaje sve za ribarstvo. Cijena za 10 minuta je deset eura, a u tijeku je i natjecanje koje traje do veljače. Za najizdržljivije Motomarine nudi jako bogate nagrade, a natjecati se danas i sutra mogu svi posjetitelji Crofisha.

Ceremonijal otvaranja počeo je himnama „Lijepa naša“ i Krasna zemljo“ koje je izveo porečki mješoviti zbor „Joakim Rakovac“ pod ravnanjem dirigentice Đeni Dekleva-Radaković. Plesali su i pjevali i mališani iz dječjeg vrtića Crvenkapica. Za zakusku od morskih specijaliteta pobrinuli su se učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u sklopu pilot projekta LAGUR-a „More od malih nogu“ kojemu je cilj poticati konzumacije svježe ribe u jaslicama, vrtićima i školama. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter