Porec: Okusi Istre s humanitarnom notom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti Gastro okusi Istre, manifestacija kojoj je cilj promocija istarske hrane i pica, održani su u utorak u šatoru na poreckoj rivi. Pedesetak ugostitelja iz sedam istarskih udruženja obrtnika prezentiralo je tradicionalna istarska jela i jela od zdravih namirnica, a svoje su proizvode predstavili i ponajbolji proizvodaci vina i maslinovih ulja.

Uz cijenu od 30 kuna za pjat i 20 kuna za cašu brojni posjetitelji su mogli uživati u, izmedu ostalog, pljukancima sa šparugama i kozicama, njokima s divljaci, salati od rakovice (grancevole), pohanom cvijetu tikvice, fritaji s rukolom, pašti s tartufima ili palenti sa sipama i brodetom. Sav prikupljen novac bit ce doniran u humanitarne svrhe, a pjat i caša ostali su gostima za uspomenu.

U natjecateljskom dijelu programa predstavnici sedam udruženja obrtnika nadmetali su se u pripremi palente. Peteroclani strucni žiri, na celu s Dragom Orlicem, za najbolju je izabrao palentu "Rosino jutro" koju su pripremili kuhari iz labinskog Udruženja obrtnika. Pripremljen je i divovski koktel "Smile of Porec" te održana prezentacija carvinga, umjetnosti ukrašavanja voca i povrca.

- Gastro okusi Istre ispunili su sva ocekivanja i drago nam je da su Porecani u ovako velikom broju podržali ovaj dogadaj i tako nas potakli da nastavimo s njegovim organiziranjem, rekao je predsjednik poreckog Udruženja obrtnika Igor Vojinovic. Zahvalio se direktoru porecke Turisticke zajednice Nenadu Veleniku, koji je prepoznao ovaj hvalevrijedan projekt, te svim ugostiteljima koji su prezentirali svoje delicije i sudjelovali u pripremi ove manifestacije.

Organizatori su bili Obrtnicka komora Istarske županije, Ceh ugostitelja i turistickih djelatnika Istre i porecko Udruženje obrtnika, a pokrovitelji turisticke zajednice Istre i Poreca. O dobroj posjecenosti manifestacije govori i cinjenica da su vec prije 16 sati gotovo sva jela bila pojedena. (J. PRODAN; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter