Poreč okupirali mladi plesači

Mlade plesačice iz Rumunjske (J. PREKALJ)
Mlade plesačice iz Rumunjske (J. PREKALJ)

Ovih je dana Poreč ponovo meka za mlade plesače i plesačice iz cijelog svijeta - oko četiri tisuće njih iz Sjeverne i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe natječe se u 5. finalu jednog od najvećih svjetskih natjecanja u plesu Masters serije. Organizira ga ESDU (European Show Dance Union) i ove godine donosi nekoliko noviteta, od kojih je i da se manifestacija zove International DanceStar Festival, te objedinjava tri glavna događanja - finalni turnir ESDU svjetske turneje koji se održava u Intersport centru u Zelenoj laguni, Gala večer u dvorani Žatika i Zumba party masterclass.

- Natječu se plesači koji su kroz kvalifikacije izborili finale. U utorak i srijedu još smo imali prekvalifikacije, posljednju šansu za one koji se do sada nisu kvalificirali za natjecanje. Nastavljamo s natjecanjima na kojima će svatko prezentirati svoje koreografije, a odlučuju svjetski poznati suci koji održavaju radionice i masterclassove za sudionike, kaže Alen Petelinc, generalni tajnik ESDU-a. Zavirili smo u atmosferu natjecanja na bini Intersport centra gdje se mladi natječu pred žirijem, a njihovi kolege ih bodre, plješću, navijaju. Tu su i zagrijavanja, generalne probe, šminkanja, trema, sve je to dio natjecanja.

- Prvi put smo na natjecanju i jako nam je lijepo, pogotovo jer poslije imamo radionice s poznatim plesačima, gdje imamo prilike puno toga naučiti, rekle su nam Denisa, Sonia i Diana iz rumunjskog Transilvania Dance Centra. Plesači se natječu u 20-ak disciplina, grupno i pojedinačno, u klasičnom baletu, modernim i suvremenim plesovima, jazzu, hip-hopu, breakdanceu, aereo plesovima, stepu, mjuziklima, etno plesu, pjevanju…

Veliki zumba party na Trgu slobode sutra, zadnjeg dana natjecanja, vodit će neki od najboljih svjetskih instruktora iz Venezuele, Kostarike, Brazila i Floride. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter