Poreč: OKUP organizira vlastiti ČetvrtiDox

Transparent na mjestu kino najava nova je akcija građana (V. H.)
Transparent na mjestu kino najava nova je akcija građana (V. H.)

Grupa građana i građanki okupljena u inicijativi pod nazivom OKUP - Obojimo Kulturu U Poreču autor je instalacije šarenih cipela, koja je prekjučer ujutro osvanula na škalinima ispred porečkog kazališta te jučer dobila i nastavak - transparente s natpisom "A gdje su dokumentarci?", postavljene na mjestima za kinonajave u gradu. Time su željeli ukazati na odluku Pučkog otvorenog učilišta o otkazivanju četvrtog izdanja porečkog međunarodnog festivala dokumentarnog filma PorečDox.

- Instalacije na stepeništu POU-a nisu organizirane u dogovoru s nama i nisu nam poznati organizatori. Ukoliko je današnju akciju prekrivanja službenih oglasnih mjesta Ustanove uistinu potaknulo otkazivanje programa PorečDoxa, vjerujemo da ima puno ljepših načina za izražavanje osobnog stava, rekla je ravnateljica POU-a Poreč Sanja Radetić Fatorić.

Inicijatori iz akcije OKUP poručuju da festival postoji radi  građana i ne prihvaćaju da ga se može ukinuti, kako kažu, nejasnim dekretom pa su odlučili organizirati vlastiti ČetvrtiDox. Program će od danas biti istaknut na javnim mjestima u gradu, a on uključuje otvorenje u petak u 18 sati na Trgu slobode uz LeZbor iz Zagreba, petnaest minuta kasnije u Circolu projekciju filma "11. lipnja - Prvi splitski Pride" Tomislava Ladišića te nakon toga stand up komediju Marine Orsag i tribinu pod nazivom "Zašto Pride?" moderatorice Nataše Vajagić.

U subotu od 18.30 sati nastavljaju se projekcije filmova "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)", "Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising in Turkey" te "Vragovi crveni, žuti, zeleni". U ponedjeljak će se u 11 sati na Trgu slobode održati okrugli stol na temu "Kultura iz naših cipela" koji će moderirati Sniježana Matejčić. (Piše Vedrana HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter