Poreč: O UNESCO-ovim planovima za čuvanje baštine

Sa seminara i radionice u Villi Polesini (K. FLEGAR)
Sa seminara i radionice u Villi Polesini (K. FLEGAR)

Obilaskom Eufrazijane pod stručnim vodstvom dr. Ivana Matejčića danas su u Poreču počeli dvodnevni lokalni seminar i radionica o pripremi UNESCO-ovih planova upravljanja i njihove primjene u širem kontekstu razvoja gradova, brendiranja i suvremenih pristupa u očuvanju i promoviranju baštine.

Dio je to projekta EX.PO AUS - EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites (unapređenje potencijala UNESCO-ovih područja na Jadranu), sufinanciranog sredstvima EU-a u sklopu IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013. Projekt uključuje 12 partnera iz sedam država na Jadranu, a među partnerima je i Istarska županija.

- Kulturni djelatnici i stručnjaci iz zemalja sa spomenicima uključenim na UNESCO-ovu listu okupili su se u Villi Polesini ne bi li razmijenili iskustva, predstavili što su i kako dosad učinili te raspravili kako na održivi način upravljati takvim spomenicima.

Naš je cilj upoznati iskustva vrhunskih svjetskih stručnjaka te ih usporediti s planom upravljanja koji smo izradili za episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču. Ako nam se pruži prilika nešto poboljšati i implementirati kvalitetnu novu ideju, to ćemo i učiniti, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je i voditelj projektne aktivnosti.

Napomenuo je da je jedan od osnovnih ciljeva omogućiti da spomenici budu samoodrživi prihodovanjem sredstava koja će biti reinvestirana u njihovu obnovu i održavanje. "Radi se o zahtjevnom i dugotrajnom procesu, ali sam siguran da će ga u slučaju Eufrazijane Porečka i pulska biskupija, Istarska županija i Grad Poreč, kao tri temeljna partnera, zajedno s građanima koji su također sudjelovali u izradi plana, i ostvariti. Održivo upravljanje spomenicima važno je ne samo zbog turističke ponude, već i da bi domaće stanovništvo shvatilo kakvo veliko spomeničko bogatstvo ima u svom okruženju i adekvatno mu pristupilo", zaključio je Torbica.

Istaknuo je da je u Istri na UNESCO-ovoj listi materijalne kulturne baštine samo Eufrazijana, a onoj nematerijalne istarska ljestvica. No, cilj je kandidirati još nekoliko lokaliteta, u prvom redu Arenu u Puli, Motovun kao urbanu cjelinu i fenomen istarskih fresaka u 140 crkvica.

Okupljene je pozdravila i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović koja je izrazila zadovoljstvo što se ovaj skup održava upravo u Poreču. Ponadala se da će skup osim novih ideja i strategija za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine, rezultirati i valorizacijom drugih vrijednih lokaliteta i spomenika u Poreču.

Projekt EX.PO AUS predstavila je Sandra Ilić, koordinatorica projektnih aktivnosti Istarske županije, a plan upravljanja Eufrazijanom Sanja Tišma, ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

Na programu su bila i predavanja Katri Lisitzin, savjetnice za kulturnu baštinu iz Švedske, Aleksandre Kapetanović iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Mirele Mulalić Handan, izvršne dužnosnice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Rut Carek, voditeljice i glavne tajnice Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Ministarstva kulture, Mitje Guština i Savina Jogana s Instituta za baštinu Mediterana, Univerziteta na Primorskem, znanstveno-istraživačkog centra u Kopru te Andreja Sovinca, zamjenika direktora i voditelja parka Sečovljanske solane iz Pirana, i drugih. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter