Poreč: Novogodišnji koncert Mladena Grdovića ipak neće biti otkazan

(Arhiva)
(Arhiva)

Porečki Centar za građanske inicijative otvorenim je pismom upozorio Grad Poreč da je pjevač Mladen Grdović, čiji je nastup najavljen za doček Nove godine, osuđivani nasilnik i zatražio da se koncert otkaže. No, to se neće dogoditi, doznajemo iz gradske uprave, već će Grdović i Jasmin Stavros, koji u ovom slučaju nije sporan, pjevati na Silvestrovo na Trgu slobode, kao što je i prije nekoliko dana medijima najavljeno. Iz Grada Poreča, koji potpisuje organizaciju dočeka, poručuju da već godinama najoštrije osuđuju sve oblike nasilja i podržavaju stvaranje pozitivnog i tolerantnog ozračja u zajednici, ali nemaju prava ograničavati rad pojedincima, pa ni osuđivanima. Također, Gradu nije poznato da je sud Grdoviću zabranio da živi od svog rada kroz svoje javne nastupe.

-Grad, kao jedinica lokalne samouprave ne smije interferirati s radom sudstva i drugih nadležnih tijela. Praćenje rehabilitacije osuđivanih pojedinaca nije u našoj nadležnosti. Stoga bi se ograničavanje prava na rad i prenošenje presude koju CGI spominje, a koja spada u privatnu životnu sferu, na profesionalno djelovanje Mladena Grdovića moglo smatrati prelaženjem zakonskih ovlasti Grada i javnim linčom, odgovara Ajna Temimović iz gradskog odjela za odnose s javnošću i protokol na naš upit hoće li se koncert otkazati.

Dodala je da svatko ima pravo na rad, a Grad se protiv obiteljskog i drugih oblika nasilja bori svim zakonski dostupnim instrumentima, u što zahtjev ne spada i zahtjev CGI-ja da se nastup otkaže.

-Grad financijski i na druge načine aktivno pomaže radu CGI-ja i drugih udruga civilnog društva koje podižu svijest zajednice o ovoj važnoj temi. I višestruko nagrađivani porečki Fond Zdravi grad tako već godinama pruža usluge savjetovanja žrtvama obiteljskog nasilja i organizira edukacije te druga događanja kojima se promoviraju zdravi međuljudski odnosi. Grdović je, u dogovoru sa suorganizatorima, angažiran isključivo kao glazbenik čija je zabavna glazba prikladna za ovakvu vrstu događanja. To je jedina poruka koja se njegovim angažiranjem šalje javnosti. Vjerujemo da to i javnost prepoznaje, smatraju u gradskoj upravi.

No, mišljenje CGI-ja je drukčije. U otvorenom su pismu upozorili javnost da je Grdović zbog nasilja prema svojoj supruzi 2009. godine i pravomoćno osuđen. Godinu dana kasnije uvjetno je osuđen na 20 dana zatvora radi prijetnji supruzi. Prije tri godine policija je ponovo intervenirala, kao i u srpnju ove godine, nakon što je joj je nanio i fizičke ozljede.

-Angažiranjem Grdovića u javnost se šalje poruka o prihvatljivosti nasilja. Grad već dugi niz godina podržava i provodi mnogobrojne programe za suzbijanje i prevenciju nasilja nad ženama, stoga je angažiranje i financiranje nasilnika neprihvatljivo i korak unatrag. IDS se u više navrata, a posljednji put prije manje od tjedan dana, izjasnila kao stranka koja ima nultu toleranciju za svaki oblik nasilja. Grad Čakovec ove je godine otkazao nastup Grdoviću, zaključivši kako je neprihvatljivo da na događanju koje je namijenjeno širokoj javnosti nastupa osoba osuđivana za obiteljsko nasilje, piše u pismu kojeg potpisuje koordinatorica u CGI-ju Silvia Žufić Dujmović i kojim se poziva Grad da Grdoviću otkaže i time zauzme stav o neprihvatljivosti nasilja nad ženama, kao i nasilja općenito.

Nataša Vajagić iz CGI-ja misli da je angažiranje Grdovića bio nepromišljen potez i nada se da će koncert ipak biti oktazan.

-Nasilje nad ženama veliki je i rastući problem i svaki dan u medjima svjedočimo najnovijim primjerima. Javnost se mora osvijestiti a otkazivanje ovog koncerta još je jedan način da se to postigne. Potpunu banalizaciju problema obiteljskog nasilja pokazao je Grdovićev menadžer koji je cijelu priču umanjio rekavši da će pjevač doći sa suprugom na doček Nove godine u Poreč i da ih zahtjev za otkazivanjem koncerta rastužuje, jer je među njima sve u redu. Valamar Riviera i Plava laguna, kao suorganizatori dočeka, privatne su tvrtke i mogu osuđene nasilnike angažirati na svojim privatnim zabavama. Ali ovdje se radi o javnom novcu i koncertu na javnom prostoru, pa Grad i Turistička zajednica kao organizatori imaju veliku odgovornost, smatra Vajagić.

Na naš upit da se očituju iz Plave lagune su poručili da najoštrije osuđuju svaki oblik nasilja.

-Kako bi našim sugrađanima i gostima priuštili jedan od najboljih dočeka u Istri, već više godina zajedno s drugim pokroviteljima participiramo u sufinanciranju troškova programa dočeka Nove godine, no ne sudjelujemo izravno u njegovoj organizaciji. Stoga nismo u mogućnosti odgovoriti na zahtjev Centra za građanske inicijative u smislu otkazivanja nastupa, kaže voditeljica pravnih poslova u Plavoj laguni Margita Zović Malinarić.

Do zaključenja ovog teksta na naš upit iz tvrtke Valamar Riviera nisu odgovorili.  

Na zahtjev CGI-ja da se otkaže nastup Mladena Grdovića reagirao je jučer putem medija i njegov menadžer Ljubo Šeperić kazavši da Mladen i dalje živi sa suprugom Brankicom i da je među njima sve u redu. Koncert u Čakovcu nije otkazan zbog nasilja, nego iz drugih tehničkih razloga. Također, dodao je, pjevač i supruga već su rezervirali sobu u hotelu i vesele se dočeku Nove godine na Trgu slobode u Poreču. Istrijani, dodaje menadžer, obožavaju Grdovića i Stavrosa koji su najavili ludi provod Porečanima i njihovim gostima.

- Meni je to nonsens, prikazuje se Mladena kao nasilnika, iako on i Brankica planiraju doći u Poreč skupa. Nepotrebno je ponavljati priču, stvarno je sve u najboljem redu. Oni su u sjajnim odnosima a ovakve ih priče samo deprimiraju i pogađaju, komentirao je Šeperić na jednom hrvatskom portalu. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter