Poreč: Novo parkiralište u Vrtovima kraj Cantine

Vrtovi ispod Cantine, mjesto budućeg parkinga
Vrtovi ispod Cantine, mjesto budućeg parkinga

Poreč će idućeg tjedna na raspolaganju imati još jedno veliko parkiralište koje će se osposobiti na području Vrtova kod Cantine, najavio je gradonačelnik Edi Štifanić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj se uz ovu temu osvrnuo i na onu o davanju u koncesiju parkirališta kod groblja na Žatiki.

- Nakon što smo uputili zamolbu Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom da nam ustupi teren između Cantine i pošte za potrebe parkinga, prije dva dana stigla je suglasnost i odmah smo počeli uređivati pomoćno parkiralište koje će dobro doći za ljetnih gužvi u sezoni. Tamo ćemo dobiti 406 novih parkirnih mjesta. Cijena parkinga bit će 6 kuna na sat, a dnevna karta 50 kuna, rekao je Štifanić. Dodao je kako će parking biti u funkciji od nedjelje, radit će 24 sata na dan, a računaju da bi od naplate dnevno mogli ubrati 20 tisuća kuna prometa.

Na novom parkiralištu nalazit će se dva automata za naplatu, a građani će i ovdje moći koristiti kartice koje koriste za veliki parking, ali će ih morati ostaviti na vidljivom mjestu u vozilu na uvid kontrolorima naplate parkiranja.

Štifanić se još jednom, potaknut nedavnim izjavama na konferenciji za novinare vijećnika nezavisne liste Rodoljuba Kosića, osvrnuo na davanje u koncesiju parkirališta Žatika tvrtki Riviera Adria. Dao je novinarima tablicu s podacima o prihodima, troškovima, popunjenosti i ostalom u vezi parkirališta. Rekao je kako je Grad uložio u parkiralište devet i pol milijuna kuna zajedno s PDV-om.

- Iz tabele se jasno vidi da je popunjenost godinama bila relativno niska, a troškovi održavanja visoki. Time je i prihod bio relativno nizak, pa se financijski rezultat tijekom godina kretao od 187 do 320 tisuća kuna gubitka. Natječaj za koncesiju raspisali smo da bismo konstantne gubitke pretvorili u zajamčene prihode za Grad. Nakon odabira najboljeg ponuditelja na Gradskom vijeću teče rok za "mirovanje" od 15 dana, nakon čega ćemo s koncesionarom sklopiti ugovor na rok od dvanaest godina, rekao je Štifanić. Istaknuo je da se na koncesiju išlo radi racionalizacije poslovanja komunalnog poduzeća Usluge i Grada.

Rekao je kako time imaju zajamčen prihod od 650 tisuća kuna godišnje, što u usporedbi s minusima od čak 300 tisuća kuna iz prethodnog razdoblja čini dobit od gotovo milijun kuna, što će se odraziti i na poslovanje komunalnog poduzeća i Grada. Riviera je dio parkinga i do sada uz naknadu koristila za potrebe svojih gostiju u objektima na otoku Sv. Nikola, a trebat će i im i ubuduće s obzirom na to da idu u širenje kapaciteta. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter