Porec: Nema reda, nema ni mira u sezoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miješalice, bageri, dizalice, pikameri… gradevinski strojevi koji tjeraju turiste svakog ljeta ponavljaju pricu, i ne samo u Porecu. I svakog se ljeta javljaju ogorceni iznajmljivaci apartmana ili vlasnici vikendica kojima mir remete prašina ili buka s nekog obližnjeg gradilišta.

Neki dan se javio covjek iz naselja Vranici: na ulazu u naselje je dizalica, gradi se stambena zgrada, a vecina ljudi u naselju bavi se iznajmljivanjem. I tu se, rekli su mu u gradskoj upravi, ništa ne može uciniti.

On, kaže, uredno placa paušal poreza na iznajmljivanje, bez obzira na to jesu li mu postelje pune ili prazne, a nitko ne želi odmor provesti uz gradilište. Zašto Porec ne zabrani radove u sezoni na citavom svom podrucju, kao što su to ucinili u Balama, pita naš sugovornik.

Isti problem svake godine

Zabrana gradevinskih radova u ljetnim mjesecima odnosi se samo na uže središte grada Poreca koje je omedeno linijom gradske luke do Opcinskog suda, Turistickom i ulicama R. Koncara, Županije Somogy, Partizanskom te Mlinskom do križanja s Ulicom Nikole Tesle.

U tom dijelu grada zabranjeno je od 1. srpnja do 31. kolovoza i uredivanje interijera i eksterijera, a izvan toga podrucja može se graditi, jedino se ne mogu izvoditi zemljani radovi.

Mnoge jedinice lokalne samouprave donose slicne odluke na koje se gradevinari ne žale, premda postoji odluka Ustavnog suda od prije gotovo 10 godina koja kaže da su odluke o zabrani gradnje neustavne. Gradevinari se vjerojatno ne žale jer u pravilu vecina njih razumije tude pravo na rad, ali i odmor.

Uostalom, gradevinarski poslovi na 30 i više stupnjeva bude sumnju u kvalitetu obavljenog posla. Doduše, mnogima to ne smeta pa se u prigradskim naseljima Poreštine, ali i u gradu, ovih dana radi bez ogranicenja. Kopaju se ili zalijevaju temelji zgrada, grade kuce i šterne - kako gdje, a i ondje dobar dio stanovnika živi od iznajmljivanja postelja turistima. Kako riješiti taj problem?

Krši se citav niz zakona, a država ne reagira

Nitko se stvarno s tim ne hvata u koštac - ni lokalne vlasti koje propisuju pravila ponašanja, ni država koja propisuje zakone i standarde. Oni gradevinari koji na 30 stupnjeva Celzija po jarkome suncu izlijevaju betonsku plocu ne mogu jamciti kvalitetu gradnje, potvrdio nam je inženjer Dino Ružic.

S druge strane, niti jedno od gradilišta koje smo vidjeli u zaledu Poreca nema plocu s podacima, iz cega slijedi da ne poštuju barem tu jednu odredbu Zakona o gradnji. Može se, stoga, posumnjati da grade bez dozvole, pa zato nemaju tablu. U tom se slucaju krši niz zakona i država bi, da sustav funkcionira, mogla imati dvostruke koristi: kratkorocne punjenjem proracuna novcanim kaznama, a dugorocno bi kažnjavanje vjerojatno doprinijelo uspostavljanju trajnog reda.

"Nitko kome je stalo do toga da gradi kvalitetno, u uvjetima kakvi su bili jucer oko podneva, nije ukljucio ni gradevinske strojeve niti je radnike poslao na posao bez posebne zaštite. Pravilnici su sve oštriji, ali, provedba zakona i nadzor u poštivanju pravilnika ne funkcioniraju", kaže Ružic.

I na kraju smo opet na pocetku - gradevinski strojevi tjeraju turiste, a turisti pokušavaju iskljuciti gradevinske strojeve. Grad kaže da turisti mogu bez problema šetati užim središtem mjesta, popiti pice ili rucati/vecerati na terasama bez straha od prašine i buke s gradilišta, ali ne mogu spavati u jednakim uvjetima. Mira bi moglo biti, ali prvo treba biti reda.


Podijeli: Facebook Twiter