Porec nakratko mediteranska jazz prijestolnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porec ce i ovog ljeta na nekoliko dana postati mediteranska jazz prijestolnica i ugostiti neke od najznacajnijih imena tog glazbenog žanra, istaknuli su predstavljajuci novinarima iz Hrvatske, Italije, Austrije i Švedske u Villi Polesini program 2. Valamar Jazz festivala umjetnicka direktorica Tamara Obrovac, predsjednik Uprave Valamara Peter Fuchs i direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic.

Manifestacija ce se, osim na pozornici tik uz more otocica Sveti Nikola, odvijati i na drugim sugestivnim lokacijama u gradu, od 6. do 9. srpnja, pod pokroviteljstvom Riviere Porec i Valamar Hotels & Resortsa.

Glavni ce program 7. srpnja u Eufrazijevoj bazilici otvoriti vrhunski francuski harmonikaš Richard Galliano sa svojim Piazzola Forever Septetom. Prije njega svoj novi album "Madirosa" predstavit ce Tamara Obrovac i njen Transhistria ensemble u suradnji s ceškim gudackim kvartetom Epoque. Publika ce se iduce dvije veceri preseliti na otok, gdje ce najprije nastupiti kvartet nove zvijezde jazza Miguela Zenona, a zatim istinska svjetska diva, brazilska pijanistica i pjevacica Tania Maria sa svojim Viva Brazil Quintetom.

Posljednju ce vecer obilježiti jedan od najcjenjenijih jazz trubaca i skladatelja današnjice, Tom Harrell i njegov Quintet, dok ce festivalski program, kao i prošle godine, biti zakljucen u plesnom ritmu, uz najbolji europski funky sastav - Nils Landgren Funk Unit.

Svojevrsni ce uvod u ovaj niz atraktivnih koncerata pružiti Massimo Savic izvedbom jazz standarda u pratnji mladih istarskih glazbenika predvodenih Kristijanom Terzicem. Ova ce se prva vecer, za koju Valamar jazz festival team udružuje snage s Puckim otvorenim ucilištem i njegovim tradicionalnim Jazzom u lapidariju, održati u lapidariju Zavicajnog muzeja Poreštine. A osim vecernjih koncerata, Tamara je najavila jam sessione i after partyje s Valamar jazz after party bandom te matineje starogradskim ulicama s Jazz Guerilom.

- Naša namjera je spojiti najbolje u turizmu i kulturi te gostima omoguciti da uz užitak u gostoprimstvu, suncu, moru i gastronomiji, dožive i vrhunsko glazbeno iskustvo, koje ce njihov ovdašnji boravak uciniti nezaboravnim, porucila je.

Peter Fuchs je istaknuo da nakon izuzetno pozitivnih reakcija domace i svjetske javnosti nije bilo upitno da ce ovaj festival postati tradicionalno dogadanje za sve ljubitelje dobrog zvuka, mirisa i mediteranskog šarma te da su ponosni na postignutu razinu manifestacije koja doprinosi kulturnoj i turistickoj ponudi Poreca. Da Istra privlaci jazz publiku te ima potencijala da se promovira kao znacajna destinacija za dogadaje poput jazz koncerata, ukazao je Denis Ivoševic, uz napomenu da se atrakcije stvaraju dobro organiziranim manifestacijama.


Podijeli: Facebook Twiter