Poreč najviše u Istri izdvaja za vrtiće

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

S 992,73 kune po glavi stanovnika, Grad Poreč pozicionirao se kao prvi grad u Istri te peti u Hrvatskoj po izdvajanju za predškolsko obrazovanje svojih najmlađih sugrađana. Zaključak je to istraživanja koje je proveo portal Gradonačelnik.hr.

Obzirom da su vrtići, odnosno predškolski odgoj obveza i domena lokalne samouprave, analitičari tog portala istražili su koji gradovi u Hrvatskoj najviše brinu o svojim mladim obiteljima. Tako, prema podacima Ministarstva financija, izdvajanje od 992,73 kune per capita smjestilo je Poreč na peto mjesto u Hrvatskoj, uz Vis, Krk, Jastrebarsko i Zagreb, dok slijede Umag, Novigrad, Velika Gorica, Pazin i Buje. Čak polovinu od top deset liste po per capita kriteriju čine istarski gradovi, između kojih Poreč izdvaja najviše.

-Drago mi je što je ovo još jedna u nizu potvrda naših ulaganja i poticanja mladih obitelji, djece i mladih u Poreču, s ciljem stvaranja grada koji će biti po mjeri svih građana. Ovi rezultati su daljnji poticaj našim projektima i razmišljanjima o Poreču kao takvom gradu, izjavio je gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić.

Inače, grad je osnivač dječjeg vrtića Radost koji raspolaže s prostorima u samom gradu te s područnim vrtićima u Svetom Lovreću, Vižinadi, Kašteliru i Taru. U sklopu gradskog sustava je i vrtić na talijanskom jeziku Paperino koji uz prostorije u samom gradu ima i podružnice u Varvarima, Vrsaru i Taru.

Grad je sklopio i partnerstvo s četiri privatnim predškolskim ustanovama u kojima sufinancira boravak djece u istom omjeru kao i u vlastitim vrtićima.

Prema pokazateljima dobivenim nakon provedenih jedinstvenih upisa u protekle dvije pedagoške godine, Grad Poreč u cijelosti zadovoljava potrebe roditelja postojećim brojem mjesta za djecu predškolskog uzrasta za smještaj, pritom poštujući sve normative propisane Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter