Poreč najrazvijeniji i najmlađi grad u Istri

Jutros je prelaženje mosta na Antenalu bilo otežano (M. SARDELIN)
Jutros je prelaženje mosta na Antenalu bilo otežano (M. SARDELIN)

Prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti, koji je preliminarno pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za razdoblje od 2014. do 2016. godine, Grad Poreč i službeno je najrazvijeniji grad u Istri i jedan od deset najrazvijenijih u Hrvatskoj. Poreč je jedini istarski grad u hrvatskih top deset najrazvijenijih, uz općine Medulin, Funtana i Fažana. Istarska županija najrazvijenija je hrvatska županija, nakon Grada Zagreba, saznajemo iz Grada Poreča.

Indeks razvijenosti pokazatelj je koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave te služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja preko državnih mjera i programa pomoći. Računa se na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (više i visoke školske spreme) ie indeksa starenja. Novim modelom izračun indeksa razvijenosti nadograđen je demografskom komponentom indeksa, uvođenjem pokazatelja indeksa starenja i izmjenom stupnja obrazovanosti.

Indeks razvijenosti Poreča je 113,98, a prema novom izračunu, nijedan indeks hrvatskih gradova i razvijenosti ne prelazi 118.

-Brojni pokazatelji novog izračuna indeksa razvijenosti govore u prilog tome da je Poreč najrazvijeniji i najmlađi grad u Istri, sa stalnim priljevom novog stanovništva i malom nezaposlenošću. Potvrda je to da je Poreč zdrava gospodarska sredina, s riješenom infrastrukturom koja omogućava stalno otvaranje novih poslova i poslovnih prostora. Primjerice, u našim se poduzetničkim zonama trenutno grade dvije hale, a sve to ljudima olakšava pronalaženje posla. Sredina smo u kojoj Grad potporama za sve generacije stanovništva – od izgradnje nove škole na Finidi do sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim umirovljenicima, predstavlja poželjno mjesto za život. Iako je visok indeks razvijenosti ponekad i teret, jer onemogućava korištenje državnih pomoći, drago mi je da smo predvodnici u Istri i na tome ćemo i dalje raditi, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Kako su pojasnili iz porečke gradske uprave, prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti, predloženo je novo razvrstavanje u razvojne skupine prema kojem će se hrvatski općine i gradovi razvrstavati u osam skupina – po četiri iznadprosječne i ispodprosječne skupine, a županije u četiri skupine – po dvije iznadprosječne i ispodprosječne skupine, a status potpomognutih područja imat će sva područja ispod prosjeka razvijenosti Hrvatske. Prijedlogom novog modela izračuna indeksa razvijenosti povećava se broj općina i gradova koji imaju status potpomognutog područja i to s 264 na 304, što znači da će dodatnih 40 jedinica pripasti u skupinu potpomognutih područja.

(T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter