Poreč: Najmodernija tehnologija pročišćavanja otpadnih voda


Ovog je tjedna potpisan peti, ujedno i posljednji ugovor za realizaciju EU projekta Poreč. Riječ je ugovoru vrijednom 8,1 milijuna kuna plus PDV kojim je predviđena nabavka opreme za održavanje i upravljanje sustavom odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča. Iz Grada Poreča su objavili da će provedbom navedenih ugovora osigurat novi, integrirani digitalni sustav, kojim će se podignuti kvaliteta samog upravljanja i sigurnost zbrinjavanja otpadnih voda, ali i smanjiti troškovi upravljanja i održavanja sustava.

U okviru EU projekta Poreč, vrijednog 501 milijun kuna, radovi na izgradnji nove kanalizacijske mreže počeli su u 25 naselja Poreštine, a okončani su u četiri naselja. Do sada je izgrađeno ukupno 33 kilometara nove mreže. Okončanjem radova na proširenju mreže bit će izgrađeno ukupno 63 kilometara nove mreže u 28 naselja te će se steći uvjeti za priključenje oko 6.300 novih korisnika na sustav odvodnje.

Rekonstrukcija sustava obuhvaća obnovu 23 kilometra postojeće kanalizacijske mreže, izgradnju 26 novih crpnih stanica uz isto toliko rekonstruiranih. Njihova je vrijednost 291 milijun kuna te čine financijski i operativno najvažniji ugovor EU projekta Poreč.

Iz Grada Poreča naglašavaju da je misao vodilja projekta Poreč, za kojeg su sredstva osigurana iz Europskih fondova, uspostaviti cjeloviti sustav koji će, ne samo zadovoljiti europske direktive i domaće zakonodavstvo u području pročišćavanja otpadnih voda, već kojim će se nivo zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda podignuti na najvišu razinu korištenjem najmodernijih tehnologija kako bi priobalje i more zaštitili i održavali čistim, prije svega zbog zaštite zdravlja građana i u svrhu razvoja turizma. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter