Poreč: Na krovovima 50 % manje gnijezda galebova

Galebovi vrebaju goste za stolom (V. HABEREITER)
Galebovi vrebaju goste za stolom (V. HABEREITER)

Ovih se dana na krovove kuća i ostalih velikih zgrada na području Poreča, Rovinja i Novigrada stavljaju zadnja lažna jaja u gnijezda galebova, čime se projekt kontrole populacije galebova primjenom ove humane metode bliži kraju za ovo proljeće. Populacija galebova u zadnjih desetak godina u primorskim gradovima znatno je narasla i postali su urbane životinje koje vrebaju na hranu i onečišćuju okoliš, čime je problem suživota ovih ptica i ljudi postao sve očitiji.

Projekt koji je prije tri godine inicirao Grad Poreč, zajedno sa susjednim općinama, njihovim turističkim zajednicama i velikim hotelijerskim kućama, prvi je ovakve vrste u Hrvatskoj, a nakon što se prve dvije godine provodio na potezu od Limskog kanala do Tarske vale, lani se projektu priključio i Novigrad te ove godine Rovinj. Lažna jaja postavljaju se u gnijezda na galebovima omiljenim lokacijama - ravnim krovovima hotela, krovovima većih stambenih objekata, zgrada u starom gradu, vrtićima i školama. Postavljanje lažnih jaja provodi stručni tim Veterinarske bolnice Poreč, a zamjena se odvija brzo, pa nakon par minuta ptica može ponovno ležati na jajima - lažnima. Upravo je tu bitna suradnja s građanima jer oni dojavljuju veterinarima na kojim lokacijama se galebovi najviše gnijezde i stvaraju probleme.

- U prvoj godini provođenja projekta postavili smo oko dvije tisuće jaja, godinu poslije oko 1.500 jaja i nastavlja se s nešto više od tisuću jaja te se za toliko smanjuje broj jedinki. Najveći uspjeh je smanjenje populacije na projektom obuhvaćenom području, što se očituje znatno smanjenom prisutnošću jednogodišnjih galebova. Njih se može prepoznati po boji perja, a redovito ih kontroliramo avionom iz zraka i na komunalnom deponiju Košambri.

Možemo sigurno reći da imamo oko 50 posto manje gnijezda na krovovima u odnosu na prošlu godinu. Galebovi su se udomaćili na krovovima hotela jer su ravni i u blizini ima hrane, vrebaju kada će netko od gostiju na terasi ostaviti kakav komadić hrane, kaže dr. Branko Jurić, direktor Veterinarske bolnice Poreč.

Ističe da su, nakon tri godine što se projekt provodi u Poreču, galebovi pomalo shvatili da iz gnijezda koje rade na krovovima zgrada ne izlaze ptići i odlaze na druge lokacije - otoke i hridi. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter