Porec može zapošljavati više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razgovore s poreckim gradonacelnikom Edijem Štifanicem i nacelnicima opcina Poreštine u Kašteliru istarski župan Ivan Jakovcic ocijenio je iznimno produktivnima i konkretnima. Radi se o dijelu Istre u kojem se u projekte infrastrukture ili u poduzetnicke projekte planira uložiti milijarda i 367 milijuna kuna, kako je izracunao porecki gradonacelnik.

- I u drugim dijelovima Istre razgovori su bili odlicni, ali Porec je grad koji stvarno može generirati vece zapošljavanje. Uostalom, ovamo su ljudi uvijek dolazili i u potrazi za poslom. Evidentno je da opcine i gradovi u Istri imaju resurse koji, ako se stave u funkciju, mogu jamciti izlazak iz gospodarske krize.

Zato imaju podršku Županije u projektima poslovnih zona, razvoju poljoprivrede i revitaliziranju povijesnih jezgri. Razgovarali smo i s 50-ak gospodarstvenika, medu kojima i s poduzetnicima i obrtnicima Poreštine o daljnjem razvoju turizma, poljoprivrede, koji su pokazali neku vrstu optimizma izlaska iz krize, ocijenio je župan na konferenciji za novinare.



Novinare je zanimalo ocekuje li Županija kakvu podršku od Vlade, na što je Jakovcic odgovorio da planira sastanak s premijerkom  na kojem ce na stol staviti sve istarske projekte, od onih najvecih, kao što su "Brijuni rivijera" i poduzetnicka zona Vodnjana, do dodjele državnog zemljišta na Poreštini za potrebe poslovne zone i ulaganje u infrastrukturu.

- Tražit cemo da važni projekti udu u katalog Vlade za financiranje bespovratnim novcem iz evropskih fondova. Uostalom, s Poreštine i u tom smislu imamo dobre vijesti o velikom ulaganju Hrvatskih voda, rekao je Jakovcic. Porecki gradonacelnik pojasnio je da je Porec jedini spreman iz IPARD fonda konkurirati za 85 posto bespovratnog financiranja gradnje kolektora za procišcavanje otpadnih voda i gradnju kanalizacijske mreže, što je projekt težak 80-ak milijuna eura. Ostatak od 15 posto mogu podijeliti Grad, država i Hrvatske vode, koje su navodno spremne sufinancirati taj projekt, ali još nije potpisan nikakav ugovor.

Na naše pitanje može li Županija ubrzati osnivanje lokalnih akcijskih grupa (LAG) kao mehanizma za pribavljanje bespovratnog sufinanciranja malih poduzetnickih projekata iz evropskih fondova, posebno za ruralna istarska podrucja, Jakovcic je odgovorio da o tome nisu razgovarali, premda je to važna tema, ali da je tu Županija samo koordinator. Gradonacelnik Štifanic rekao je da bi unutar mjesec dana na Poreštini trebalo biti formalizirano osnivanje LAG-a potpisivanjem ugovora.


Podijeli: Facebook Twiter