Poreč: Mozaici iz Male galerije sele pod vedro nebo


Okrugli portret Jimija Hendrixa, neobična ptica sa satom u kljunu, stilizirano stablo, geometrijske apstrakcije, mistične oči i cvjetovi, svi sazdani od šarenih kamenčića, stakalca i komadića keramike, izloženi su u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta sve do 16. lipnja.

Zanimljiva su to ostvarenja deset umjetnika, nastala strastvenim i minucioznim radom na prošlomjesečnom 2. međunarodnom simpoziju umjetnosti izrade mozaika Mosaic city/Grad mozaika - Poreč, u organizaciji Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta te Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine.

Lojze Adamlje (Slovenija), Darina Janeva i Andrey Janev (Bugarska), Silvia Selva i Lisa Battistutta (Italija) te domaći autori Eugen Varzić, Đanino Božić, Marina Đelalija Jakominić, Aleksandar Knapić i Nenad Matković 14 su se dana potpuno posvetili "zahtjevnoj, pomalo zanemarenoj, ali povijesnoj i vrijednoj umjetnosti mozaika", kako je istaknula povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl, autorica teksta u katalogu.

Posebno je originalan iskorak pritom učinio Varzić i svoje umjetničko djelo pretvorio u pravi kameni Trosjed na kojemu će uskoro biti moguće predahnuti i uživati u jednoj od prepoznatljivih vizura Poreča. Njegova će klupa skulptura 16. lipnja u noći biti postavljena u neposrednoj blizini Parka Olge Ban, na uživanje i korištenje Porečanima i njihovim gostima.

Osim po mozaicima iz Eufrazijeve bazilike, uvrštenim u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine, Poreč bi tako zahvaljujući ovoj inicijativi uskoro mogao postati poznat i po suvremenim radovima izvedenim istom tehnikom, koji će obojiti i unijeti nov život na gradske ulice i trgove.

Upravo bi to mogla biti dobitna smjernica za daljnji razvoj simpozija Mosaic City, primijetila je Ziherl, kako bi se identitet Poreča kao grada mozaika promovirao i kroz valoriziranje utilitarne mogućnosti ove umjetnosti.

Voditelj projekta Dejan Jovičević, predsjednik porečkog Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine, na ideju za simpozij je došao iz ljubavi prema Poreču i njegovim mozaicima. Na podršci i doprinosu za njenu realizaciju zahvalio je TZ-u, Gradu, Pučkom otvorenom učilištu, Zavičajnom muzeju Poreštine, sponzorima i svim sudionicima. 

- Logično je bilo nadovezati se na vrijedne baštinske mozaike i iskoristiti tu tehniku između umjetnosti i primijenjene umjetnosti u suvremenom kontekstu. Mozaik, koji je u Hrvatskoj pomalo zanemaren, ima utilitarnu i dekorativnu, a za ovu je prigodu preuzeo i funkciju slike. Za njegovu je izradu potrebno vrijeme, a umjetnici su u 14 dana imali dovoljno vremena za igranje linijama, nijansama, bojama, mijenjanje perspektive i podloga.

Bilo je zanimljivo promatrati kako nastaju ova apstraktna i figurativna djela, za koja su autori odjednom provodili i po osam do deset sati nad odabranom površinom, uklapajući pravi komadić na pravo mjesto,  kazala je Ziherl.

Krajnje je rezultate u Maloj galeriji moguće razgledati radnim danima od 10 do 12 i od 19 do 21 sat. (K. FLEGAR, snimili J. PREKALJ i D. JOVIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter