Porec: Mons. Dražen Kutleša zareden za biskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjevanjem psalma "U tebe se, Gospodine, uzdam" u Eufrazijevoj bazilici je na svecanom euharistijskom slavlju za biskupa koadjutora Porecke i pulske biskupije zareden mons. Dražen Kutleša, koji je time postao najmladi biskup Crkve u Hrvatskoj.

Iako su pocetak mise i obred biskupskog redenja bili zakazani za 10 sati, rijeke ljudi u porecku katedralu pocele su se slijevati vec dva sata ranije. Misnom slavlju odzvali su se brojni svecenici, redovnici i redovnice iz župa Porecke i pulske biskupije te župa iz Hercegovine, rodnoga kraja novoimenovanog biskupa koadjutora, odakle je stigao i veliki broj tamošnjih vjernika.

Euharistijsko slavlje uvelicali su zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i dakovacko-osjecki nadbiskup Marin Srakic te tridesetak nadbiskupa i biskupa, medu kojima i generalni tajnik Sinode biskupa nadbiskup Nikola Eterovic.

Svecanosti su prisustvovali i župan Ivan Jakovcic, porecki gradonacelnik Edi Štifanic te mnogi djelatnici iz javnog života Istre. Sve njih na pocetku mise na hrvatskom i talijanskom jeziku pozdravio je porecki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, uz mons. Ratka Perica, biskupa mostarsko-duvanjskog, jedan od suzareditelja na ovom obredu. Biskupsko redenje podijelio je kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe. Biskup Peric u svojoj je homiliji podsjetio na dva temeljna sustava disciplina koja su slušali ucenici u Isusovoj teološkoj školi: sustav raznih istina i sustav zapovijedi.

U svom prvom govoru kao zaredeni pomocni biskup Kutleša je rekao da su njegove prve misli usmjerene prema Trojedinom Bogu, druga misao upucena je majci Isusa Krista i kraljici apostola, a naglasio je i osjecaje sinovskog poštovanja i zahvalnosti prema papi Benediktu XVI. koji mu je iskazao povjerenje imenujuci ga biskupom koadjutorom.

- Velika me radost obuzima na pomisao da cu s Božjom voljom vršiti svoju pastirsku službu u ovoj drevnoj i casnoj biskupiji koja je obilježena krvlju tolikih mucenika, a na poseban nacin želim istaknuti onoga koji nam je vremenski najbliži, slugu božjega Miroslava Bulešica. Uz preuzvišenog biskupa Ivana Milovana koji me bratski primio i uz suradnju svecenika, redovnika i redovnica, kao i aktivnih vjernika katolika širom Istre, cvrsto se nadam da cemo zajednicki djelovati da bismo doprinijeli duhovnom preporodu ove naše hrvatske grude, koja je pravi biser prirode, koju je Providnost Božja darovala baš našem narodu; narodu koji je papa Ivan Pavao II. tri puta posjetio, blagoslovio i pozvao da junacki brani i ne napušta svoje kršcanske korijene, rekao je Kutleša u svom obracanju na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Cestitke su u ime biskupa HBK uputili nadbiskup Marin Srakic, koji je rekao da Kutleša preuzima službu biskupa u vrijeme kada su potrebni povjerenje i nada, koja nadilazi ljudske ogranicenosti. U ime svecenika redovnika i redovnica te kandidata za duhovna zvanja cestitke je uputio generalni vikar Porecke i pulske biskupije Marijan Kancijanic, koji je izrazio vjeru da ce novi biskup koadjutor uz Božju pomoc i u suglasju s biskupom Milovanom te uz njihovu suradnju dati veliki doprinos, Bogu na slavu i narodu na duhovnu korist.

Svecanom izvedbom himne "Tebe Boga hvalimo" i završnim blagoslovom priveden je kraju ovaj susret. (V. HABEREITER; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter