Poreč: Milijun i pol kn za starogradsku jezgru

Projekt obnove muzeja Poreč kandidira za EU-fondove (J. PREKALJ)
Projekt obnove muzeja Poreč kandidira za EU-fondove (J. PREKALJ)

Proračun Grada Poreča za iduću godinu iznosi 173,77 milijuna kuna, s trinaest glasova za i jednim protiv nezavisne vijećnice Snježane Mekote odlučili su gradski vijećnici na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj uoči božićnih blagdana.

U proračun je u cijelosti uvršteno deset amandmana, između ostalog onaj gradonačelnika Edija Štifanića da se za 1,5 milijuna kuna predvidi povećanje prihoda od prodaje nekretnina za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturu starogradske jezgre, obnovu palače Sinčić, odnosno Zavičajnog muzeja Poreštine i sjeveroistočne kule, koje će Grad kandidirati na javni natječaj Ministarstva turizma za apliciranje na strukturne fondove EU-a.

Prihvaćen je i amandman vijećnika Lorisa Peršurića (IDS) da se iznos od 1,32 milijuna kuna planiran za EU-projekt Eco Nauticus usmjeri na projekt opremanja centra za mlade JMC, s obzirom na to da će se on realizirati sredinom iduće godine, a Nauticus je zbog novih rokova prebačen u 2014. godinu. Djelomično je prihvaćen amandman vijećnika Arduina Matoševića (SDP) da se 20 tisuća predvidi za puhački orkestar Porečki delfini, koji će se financirati iz dugog izvora od onog predloženog.

S trinaest glasova za i jednim protiv vijećnici su dali zeleno svjetlo drugom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, koji iznosi 145,74 milijuna kuna ili 22 posto manje u odnosu na prvi rebalans. Predloženo je ostvarenje prihoda u iznosu od 194,41 milijuna kuna te rashoda u iznosu od 138,36 milijuna kuna. Razliku u iznosu od 56,04 milijuna kuna čini manjak iz lanjske godine (48,66 milijuna kuna) i izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova od 7,37 milijuna kuna.

- Kad zbrojimo kredite za dvoranu, koji u startu nisu planirani, i proračunski gubitak, već smo na gotovo 200 milijuna kuna koje bismo trebali prihodovati od prodaje zemljišta na Facinki i ostalih nekretnina da bismo počeli disati i otvorili prostor za nove investicije. To se teško može dogoditi u sljedećoj godini i, budući da ne vidim strategiju kako da saniramo postojeće stanje, ne mogu podržati ni rebalans, ni proračun, pravdala je svoj stav Mekota. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter