Poreč među top destinacijama na Jadranu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Poreč je 21. rujna ostvario 2.878.633 turističkih noćenja i time se svrstao među top destinacije na Jadranu po ostvarenom turističkom prometu. Trenutno u Poreču boravi oko 12.500 gostiju i po procjenama porečke Turističke zajednice grad bi do kraja rujna trebao postići brojku od tri milijuna noćenja što je prema podacima TZ apsolutni rekord. S laskavim brojkama jučer je u hotelu Parentium u Zelenoj Laguni započeo susret sa novinarima direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik koji se osvrnuo na razloge izuzetnih podataka.

Velika ulaganja

Kaže Velenik da je to rezultat dobro odrađene promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima, plod organizacije međunarodno priznatih manifestacija koji su se održali u gradu: Beach Volleyball Major, europsko i svjetsko prvenstvo u pikadu, svjetsko prvenstvo u plesu, veteransko prvenstvo u mačevanju i europsko kadetsko prvenstvo u šahu koje se upravo održava.

Razlozi rasta proizlaze i iz količine ulaganja pa je Velenik podcrtao da je Poreč top turistička destinacija po ulaganjima u hotelsku infrastrukturu.

-Uz to uloženo je mnogo u plaže, hortikulturno uređenje, uređenost biciklističkih i pješačkih staza te u zabavu gostiju kao što je slučaj s novootvorenim Aquapark Aquacolors," istaknuo je Velenik i dodao kako su na rezultate sigurno pogodovale vremenske prilike (valja se prisjetiti katastrofalnih prošlogodišnji vremenskih uvjeta) te krizna situacija na tržištima koja su nam direktni konkurenti kao što su Grčka, Tunis, Turska i Egipat.

Bike& Gourmet

Tokom susreta s novinarima predstavljen je sadržaj treće edicije "Bike& Gourmet" koja će se održati od 26. rujna do 4. listopada. Program je namijenjen svim zaljubljenicima u vožnju biciklom te ljubiteljima istarskih specijaliteta. Za ljubitelje mountain bike na raspolaganju su tri uređene staze, isto toliko za cestovne bicikliste. Uz cestu nudit će se degustacija vina, maslinovog ulja i sira u deset uključenih ugostiteljskih objekata. Inače, 13. i 14. listopada Poreč će ugostiti Dane Hrvatskog turizma a od 12. do 13. listopada održat će se važni skup: drugi nacionalni Forum obiteljskog smještaja (FOS).

Nijemci i Austrijanci čine 45 posto gostiju

Analiza strukture gostiju koji će ove godine dovesti porečki turizam do apsolutnog rekorda izuzetno je zanimljiva, može poslužiti kao preslika cijelog hrvatskog turizma. Austrijski i njemački turisti daleko su najbrojniji, oni čine 45 posto ukupnih dolazaka i noćenja. Nijemci su ove godine ostvarili 828.637 noćenja, 12 posto više nego lani. Austrijanci slijede sa  461.777 noćenja (indeks 113 u odnosu na lani). Drugi važan tandem u porečkom turizmu čine Slovenci i Talijani. Naši susjedi na zapadnoj granici ostvarili su 337.282 noćenja (porast od devet posto u odnosu na 2014.); talijanski su turisti ove godine ostvarili 264.189 noćenja, porast u odnosu na lani je značajan, 16 posto.

Glede ostalih zanimljiv je porast od 24 posto gostiju iz Velike Britanije, ove su godine ostvarili 92.492 noćenja, bilo je više i Mađara (porast od 28 posto) ali daleko manje Rusa koji su s 20.171 dolazaka iz prošle godine pali na 11.108 ovogodišnjih dolazaka. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter