Poreč: Manje plaće gradonačelniku i zamjenicima

Porečki vijećnici smanjili plaću gradonačelniku u njegovim zamjenicima (Arhiva)
Porečki vijećnici smanjili plaću gradonačelniku u njegovim zamjenicima (Arhiva)

Porečki su vijećnici sinoćnju sjednicu odradili znatno brže nego što je bio običaj u zadnje vrijeme. Nakon odrađenog aktualnog sata koji je trajao gotovo dva sata, ostatak dnevnog reda prešli su uglavnom bez većih rasprava i jednoglasno.

Tako su jednoglasno prihvaćene izmjene i dopune odluke o plaći i naknadama gradonačelnika i njegovih zamjenika, čime im je smanjena osnovica za obračun plaće s 4.491 kunu na 4.221 kunu.

Kako je objasnio v.d. pročelnika Ureda grada Božo Jelovac, do izmjena je došlo jer prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj odnosno regionalnoj samoupravi osnovica za obračun plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika može biti ista ili manja od osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika koja je do sada iznosila 4.491 kunu.

S obzirom da je Vlada novom odlukom o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika odredila da ona iznosi 4.221 kunu, bilo je potrebno mijenjati i gradsku odluku.

Tako će plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika biti manje za 1.423 odnosno 1.210 kuna. Mjesečnu plaću gradonačelnika čini umnožak osnovice i koeficijenta 5,27, koji je ostao neizmijenjen, pa sada iznosi 22.245 bruto kuna u odnosu na dosadašnjih 23.668 kuna. Dogradonačelnicima je, pak, uz smanjenje osnovice i koeficijenta koji iznosi 4,48, plaća smanjena s 20.120 na 18.910 kuna u bruto iznosu. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter