Poreč: Manja plaća gradonačelniku, veća zamjenicima

Grad Poreč smanjio plaću gradonačelniku, povećao njegovim zamjenicima
Grad Poreč smanjio plaću gradonačelniku, povećao njegovim zamjenicima

Osnovica za obračun plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika koji profesionalno obavljaju dužnost smanjena je za 139 kuna, te sada iznosi 4.491 kunu u bruto iznosu, ali su zato koeficijenti zamjenika povećani na maksimalnih 4,48, stoji u odluci usvojenoj na protekloj sjednici Gradskog vijeća Poreča. Nju je s devet glasova podržala vladajuća koalicija IDS-a i HSU-a, pet ih je oporbene liste Rodoljuba Kosića bilo protiv, a dva suzdržana glasa stižu iz oporbene liste Snježane Mekote.

Prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, osnovica za obračun plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika može biti ista ili manja od osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika, te je ona do nedavno iznosila 4.630 kuna u bruto iznosu, isto kao i u gradskoj odluci. S obzirom da je Vlada nedavno odredila novu, nižu osnovicu za državne dužnosnike od 4.491 kune, bilo ju je potrebno promijeniti i u gradskoj odluci.

Mjesečnu plaću gradonačelnika čini umnožak koeficijenta 5,27 (ostao neizmijenjen) i osnovice, pa ona iznosi 23.668 tisuća kuna u bruto iznosu, za razliku od dosadašnjih 24.400 kuna.

Dogradonačelnicima je pak, uz smanjenje osnovice, novom odlukom Vijeća koeficijent povećan s 3,62 na 4,48, pa su im zapravo i plaće znatno veće. One su prije iznosile 16.761 kuna u bruto iznosu, dok su povećanjem koeficijenta narasle na 20.120 kuna! Plaće se uvećavaju i za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Zašto se povećavaju plaće zamjenicima u trenutku gospodarske krize?

Gradonačelnik Edi Štifanić nam je tek poručio da je odluka bila da se plaće povećaju koliko je zakonski dozvoljeno jer svoje dužnosti obavljaju profesionalno. Oba dogradonačelnika primaju jednake plaće, kazao je, jer su svi sektori jednako važni.

Nezavisna vijećnica Snježana Mekota rekla nam je da su ona i kolega s liste Damir Miloš pri glasanju ostali suzdržani jer je stav bio da ne treba ići s maksimalnim povećanjem koeficijenta. Vijećnik Stevo Žufić s Kosićeve liste rekao je da su on i kolege vijećnici bili protiv jer su plaće u Gradu previsoke.  (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter