Poreč Major tijekom tjedna obišlo 80 tisuća posjetitelja

Fantastični potezi ponajboljih svjetskih odbojkaša
Fantastični potezi ponajboljih svjetskih odbojkaša

Možete li zamisliti kako se osjeća osoba poput mene, austrijski momak koji već 21 godinu organizira turnire odbojke na pijesku, i do danas još nikad nisam bio u situaciji da austrijska momčad stigne do samog finala, kazao je organizator Poreč Majora Hannes Jagerhofer u nedjelju poslijepodne na otvorenju završne konferencije za novinare.

Suze jednog Brazilca

- Kako nam je dobro bilo tijekom proteklog tjedna u Poreču možda najbolje oslikava epizoda koju sam doživio neki dan na terenu u Plavoj laguni gdje je kvalifikacijski meč izgubio jedan brazilski tim i gdje je taj visoki, sigurno dva metra visok natjecatelj počeo plakati. Pitao sam ga što se dogodilo, a on mi je kazao da plače, jer sada mora otići, rekao je Jagerhofer te iznio podatke o posjećenosti - do završnog dana porečke je odbojkaške turnire pohodilo 56 tisuća gostiju, s današnjim danom bit će i do 80 tisuća posjetitelja.

Jagerhofer je istaknuo da austrijska državna televizija prenosi finale turnira, a američka televizija NBC prenosi sva polufinala i finala. Kaže da dobiva poruke od američkih prijatelja da je Hrvatska "skriveni dijamant" za ovakva natjecanja. S obzirom na visoku mediteransku ljetnu temperaturu, koja u ranim poslijepodnevnim satima stvara nesnosnu vrućinu na tribinama, izravno okrenutima suncu, Jagerhofer je za dogodine najavio mogućnost da svi mečevi započnu nakon 15 sati, a planiraju postaviti i reflektore te omogućiti večernje ili čak noćne mečeve koji bi završavali do ponoći. Ove su godine odustali od ove odlične ideje zbog Europskog prvenstva u nogometu, čije se glavne utakmice održavaju upravo u večernjim terminima. Jagerhofer je istaknuo da će poraditi na privlačenju hrvatskih ekipa, kao što su ove godine pozvali Samantu Fabris, što bi trebalo na porečke tribine privući domaću publiku.

Povratak u Rio

Vlasnici su licence "Major Series", svojevrsne lige prvaka u svijetu "pjeskaša", tvrtka Red Bull (Dietrich Mateschitz) te austrijski poduzetnik Jagerhofer koji je s organizacijom turnira u odbojci na pijesku počeo prije 21 godinu na obalama jezera Woerthersee kraj Klagenfurta u austrijskoj Koruškoj. Spektakl je završen neizvjesnim muškim finalem u kojem su slavili Brazilci Alison Conte Cerutti i Bruno Oscar Schmidt. Odbojka na pijesku se vraća na Copacabanu u Rio de Janeiro gdje će ovaj sport biti jedan od najgledanijih na nadolazećoj Olimpijadi. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter