Poreč: Liberali za mijenjanje vodstva Europe

Međunarodna konferencija liberala u Poreču (M. MIJOŠEK)
Međunarodna konferencija liberala u Poreču (M. MIJOŠEK)

"Suradnja liberala ususret europskih izbora" bila je glavna tema međunarodne konferencije liberala održane petu godinu za redom u Poreču. Na konferenciji u Istarskoj sabornici, u organizaciji IDS-a i pod pokroviteljstvom ALDE grupe, Saveza liberala i demokrata za Europu okupili su se predstavnici europskih institucija i politički lideri liberalnih stranaka Europske unije i jugoistočne Europe, s jednim ciljem - sažimanja najboljih praksi na području suradnje među liberalima, te omogućavanju dubljeg razumijevanja utjecaja suradnje na predstojećim izborima za EU parlament koji će se održati 25 svibnja.

Također, konferencija je označila početak kampanje liberala u Hrvatskoj, jer se na njoj predstavio Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer, predsjednik ALDE grupe u europskom parlamentu i njihov kandidat za predsjednika Europske komisije. Konferencija je označila i službeni početak kampanje Ivana Jakovčića, IDS-ovog kandidata za EU parlament.

-  Želim uspjeti u ovoj kampanji, imam veliko povjerenje stranke koje me kandidirala i uvjeren sam da ću imati ogromno povjerenje građana koji prepoznaju sve ono što sam učinio u važnim segmentima življenja na području gospodarstva, konkretno poljoprivrede, turizma, brodogradnje, kulture i zaštite okoliša.

Želio bih se baviti zaštitom ljudskih prava i prava manjina, te želim sudjelovati na proširenju Europske unije na jugoistok Europe, rekao je Jakovčić. Kao drugu veliku temu svog interesa naveo je zastupanje Istre, Rijeke i Kvarnera u EU parlamentu jer je jedini kandidat iz zapadnog dijela Hrvatske na listi Kukuriku koalicije, što znači i bavljenje konkretnim problemima ovog područja. Dodao je kako poznaje sve probleme Istre i što u Istri treba učiniti da bila jedna od najuspješnijih regija, te može podijeliti svoja europska iskustva sa drugim hrvatskim regijama.

Verhofstadt je rekao kako mu je drago da su na listi liberali Jakovčić i Jozo Radoš iz HNS-a koji će moći objasniti građanima program i ciljeve liberala. Dodao je kako je ALDE savez po brojnosti članova treći u EU parlamentu gdje ima 84 mjesta i želi ostati tako jaka stranka kao u proteklih šest godina.

- U ovoj kampanji želimo građane potaknuti na promjenu vodstva, potrebna nam je promjena jer se krizom u Europi u prošlosti upravljalo na loš način. U Europskoj uniji imate pola država kojima su na čelu konzervativci i pola u kojima su socijalisti, a ni jedni ni drugi nisu bili u stanju izbaviti svoje države iz krize jer su uvijek nudili stare recepte, zadržati status quo i mjere štednje ili se zalagali za veće zaduživanje.

Alternativa koju ALDE nudi u svih 28 država EU je promjena u vodstvu. S jedne stane morate imati disciplinu, jer bez nje nije moguće poticati ekonomski rast, a s druge strane, zagovarati integraciju na europskoj razini, poticati ekonomski rast poticanjem malog i srednjeg poduzetništva, rekao je Verhofstadt.

Kao jedan primjer naveo je formiranje bankarske unije, jer žele da sredstva idu od banaka prema malom i srednjem poduzetništvu, da postoji jedno, a ne 28 tržišta kapitala, jer će na taj način potaknuti investicije. Kao treći primjer istaknuo je politiku u energetici, jer mora postojati jedno energetsko tržište na europskoj razini kako ne bi bili ovisni o izvozu iz Rusije.

Na konferenciji okupljene su pozdravili i Oriano Otočan, tajnik IDS-a za međunarodne odnose, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, župan Valter Flego, predsjednik IDS-a Boris Miletić, te kandidat HNS-a za EU parlament Jozo Radoš. (V. HABEREITER)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter