Poreč: Književna večer Zorana Antičevića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Već iz prva dva Zoranova djela izviralo je puno razbarušene stvaralačke energije, volje i potencijala u pisanju, puno motiva koji se bore da dobiju više prostora. I baš kada smo govorili o njegovoj namjeri da piše ozbiljniju prozu, tada je stigla vijest da piše roman", ovim je riječima mladog porečkog književnika Zorana Antičevića opisao književni kritičar i novinar Glasa Istre Davor Šišović i uveo publiku u srž jedne zanimljive književne večeri.

Održana sinoć u konobi Ćakula u centu grada ova je večer okupila različitu publiku, Zoranove prijatelje, fanove, polaznice njegove literarne radionice, ljubitelje književnosti.

Povod je bio zanimljivo druženje u zimskoj večeri i uz vodstvo moderatorice Stefaniije Hasimi, prisjećanje na neke od pjesama iz Zoranovih prvih dviju zbirki "Ljubav iz davnine" i "Dolina stvaranja", na neke od dogodovština i ljubavnih zgoda iz njegova privatnog života, ali i ono najvažnije, prezentacija njegova novog romana. Roman čiji naslov još nije želio otkriti, ali koji će kako je najavio, sigurno izazvati kontroverze.

- Naslov je paradoksalan, metaforičan, govori puno više od onoga što kaže na prvi pogled. Šokantan je, a to mi je jednim dijelom i bio cilj, jer se time dobiva publika.

Govori o ljudima koji nam svakodnevno pokazuju put u pakao kao put u raj i obrnuto, ali nemojte to shvatiti doslovno, kazao je Zoran. Urednik je dr.sc. Daniel Mikulaco s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, a roman se trenutno nalazi u fazi tehničke pripreme i vrlo brzo će se, već početkom iduće godine naći pred publikom.

Šišović je recenzent romana i budući da ga je Zoran osim kao vrsnog književnog kritičara predstavio i kao kvizomana odlučio je s njim o novom romanu razgovarati u obliku kviza – točnih i netočnih odgovora. Otkrili su tako publici da je riječ o SF ili znanstveno fantastičnom romanu te da se na taj žanr Zoran odlučio jer otvara prostor za kreativnost, ali i zato što je kroz njega pokazao sve aktualne svjetske probleme.

Govoreći o samom iskustvu pisanja romana Zoran je to pjesnički opisao kako je za njega "prolio krvi i iskusio patnje, ali što je više krvi prolijevao, to su mi ona i patnja više bili saveznici".

Ove zanimljivosti koje su autor i recenzent otkrili bile su dovoljne da zainteresiraju publiku koja će sa znatiželjom iščekivati izlazak romana. Dio toga bila je i interpretacija jedine pjesme u novom romanu koju su nadahnuto izveli Zoran i polaznica njegove literarne radionice Petra Babić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter