Porec: Kanalizacija i procistac od 60 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 2016. godine Porec i 28 naselja na širem podrucju grada imat ce izgraden kanalizacijski sustav i uredaje za procišcavanje otpadnih voda prema najvišim europskim standardima.

Nedavnim potpisivanjem ugovora o izradi natjecajne dokumentacije (tendera) ovog projekta s osjeckom tvrtkom Hidroing porecko komunalno poduzeca Usluga, Grad Porec i Hrvatske vode ucinile su korak dalje u realizaciji ovog najveceg projekta izgradnje komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, vrijednog oko 450 milijuna kuna, koji ce se sufinancirati posredstvom IPA pretpristupnog fonda Europske unije. Projekt ukljucuje izgradnju cetiri membranska procistaca otpadnih voda i proširenje postojece kanalizacijske mreže

Direktor Usluge Rodoljub Kosic kaže da se radi o vrlo zahtjevnom projektu, teškom 58,5 milijuna eura, cija ce vrijednost porasti za još koji milijun eura, zbog ukljucivanja problematike zbrinjavanja mulja i detaljne i kvalitetne sanacije kolektora u samom priobalju.

- Procjenjujemo da ce za realizaciju projekta u konacnici biti potrebno osigurati 61 milijun eura. Vrijednost je toliko velika da bismo trebali riješiti, što se tice procišcavanja otpadnih voda, cijelo porecko priobalje od Limskog kanala pa do Tarske vale, što znaci da bismo obuhvatili sve kanalizacijske sustave koji objedinjuju cetiri priobalne jedinice lokalne samouprave, Grad Porec te opcine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, dodaje Kosic.

Pored toga izgradilo bi se sedamdesetak kilometara kanalizacijskih mreža koje ce obuhvatiti 28 novih, dosad neobuhvacenih naselja te cetrdesetak novih crpnih stanica. Što se tice tehnoloških rješenja, ona idu u pravcu da se otpadne vode prociste i ponovno iskoriste. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter