Porec: Kako bi liberali izvukli svijet iz krize?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Liberalni pristup u izazovima upravljanja u vrijeme krize bila je naslovna tema trece Medunarodne konferencije liberala održane u petak u Istarskoj sabornici u Porecu. Iako je kriza bila najcešce spominjana rijec, zanimljiv pogled je iznio Ljubo Jurcic, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Zakljucio je da BDP najrazvijenijih zemalja raste i da krize nema, a da je rijec kriza izgovor politicarima da nešto ne mogu napraviti.

Podjednak stav je iznijela Flo Clucas, predsjednica Odbora za financije u Odboru regija EU-a, te izvjestitelj europske Komisije za predlaganje proracuna EU-a. Navela je primjer kako su u uvjetima krize uspjeli ostvariti velik projekt u Velikoj Britaniji. Navela je da su putem Centra za žensko zapošljavanje osigurali radno mjesto za 500 žena, potaknuli žene na osnivanje više od sto poduzeca od kojih je 95 posto još aktivno.

- Ranije su te žene bile nezaposlene. Dobivale su državnu pomoc od cetiri milijuna funti godišnje, a do sada zaradile 33 milijuna funti u novim projektima, zakljucila je Clucas.

Kako ženska poduzetnicka inicijativa izgleda u Hrvatskoj, pojasnio je Jurcic. Naveo je da je Angela Merkel u posljednjem posjetu Hrvatskoj premijerku Jadranku Kosor upitala kada ce se realizirati Plomin 3.

- Jasno da je Merkel upitala zbog njemackih ulagaca, ali pitam se zašto Kosor od nje nije tražila da njemacke metalske firme osiguraju hrvatskima posao. S obzirom na to da jedan automobil ima 300 tisuca dijelova, Kosor se mogla izboriti da se iz Hrvatske kupuje barem tisucu dijelova, iznio je Jurcic te naveo da su rješenje krize trgovinski sporazumi izmedu država, kao što se mogao realizirati izmedu Hrvatske i Njemacke.

Dick Roche, potpredsjednik European Liberal Democrat and Reform Party i bivši irski ministar, zakljucio je da je stvarnost da se ocekuje da neka nevidljiva ruka riješi sve probleme, ali da to nije realno ocekivati. Njegovo je videnje da treba prenijeti ovlasti nacionalnih središnjih banaka Europskoj centralnoj banci.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica smatra da su u globaliziranom svijetu mnogi lokalni problemi postali globalni te da se oni mogu sada riješiti jedino na globalnoj razini.

- Jedino srednji sloj može omoguciti da imamo dugorocni razvoj, a clanstvo u EU-u potaknut ce ekonomski oporavak i poduzetništvo u Hrvatskoj. EU ce nam omoguciti da imamo bolju reputaciju u svijetu, zakljucio je Mimica.

S njime se složio župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic koji je naveo da ce ulazak u EU Hrvatskoj dati novi impuls.- Projekte smo imali i prije deset godina, ali ih nismo realizirali jer smo bili previše tolerantni prema nevladinim udrugama i obazirali se na ono što su oni govorili. Sada je to teže realizirati, a na mene je spala sva krivnja što to nismo ostvarili. Hvalimo se najboljim zakonima o zaštiti kulture i okoliša, ali to može biti i limit našeg razvoja, smatra Jakovcic.

Na pitanje novinara kako to da je IDS organizator medunarodne konferencije liberala, a ne regionalnih stranaka, predsjednik te stranke je iznio da je IDS liberalna stranka od svog osnutka te da suraduje s drugim regionalnim strankama koje su došle na ovu medunarodnu konferenciju. Organizirao ju je IDS, pod pokroviteljstvom europske liberalne stranke ELDR, liberalne mreže LIBSEEN-a, Zaklade Friedrich Naumann i Nacionalnog demokratskog Instituta NDI.


Podijeli: Facebook Twiter