Poreč još uvijek nije vlasnik červarskih cesta i trgova

Červar Porat zimi je pust (E. VELAN)
Červar Porat zimi je pust (E. VELAN)

Usvajanjem amandmana vijećnika Steve Žufića porečki gradski proračun za 2016. godinu uložit će 50.000 kuna javnog novca za postupno rješavanje imovinsko - pravne situacije koja se odnosi na javne površine u Červar Portu. Naime, od dana izgradnje naselja krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, službeni subjekti s pravom korištenja društvenih površina bile su tvrtke Plava Laguna i Euroturist.

Formalno-pravno zelene površine, ceste, trgovi, prilazi, prolazi, stepeništa, šetališta i drugo nisu u vlasništvu Grada Poreča i to neriješeno imovinsko stanje opterećuje i dalje život mještana, vlasnika 2.157 stambenih jedinica.

Predsjednica Mjesnog odbora Červar Porat Ivanka Titlić uvjerena je da će rješavanje imovinske situacije bitno promijeniti odnos grada prema naselju koje je izgrađeno 1978. godine. Ljeti u Červaru boravi od osam do deset tisuća ljudi, a zimi brojka stalno nastanjenih pada na nekih tristotinjak stanovnika. Za vrijeme Domovinskog rata naselje je bio popunjeno izbjeglicama s ratom zahvaćenih područja, tadašnja kriza je ostavila duboki trag, a nedovoljna ulaganja u infrastrukturu osiromašila su mjesto koje je nekad slovilo kao elitno mjesto boravka na Jadranu.

- Ova godina bi mogla biti presudna jer uz rješavanje pitanja vlasništva nad javnim površinama doći će do aktivnijeg djelovanja porečkih gradskih službi, veli nam Ivanka Titlić.

Javne površine imaju prioritet no, mještani traže od Grada i dodatne usluge. Traže u prvom redu cjelodnevni rad poštanskog ureda koji sad radi tek dva sata dnevno. Traže da im se vrati bankomat koji nikad nije vraćen nakon krađe, povrat turističke ambulante koja bi tijekom zime mogla nuditi i tjedne usluge građanima. Naposljetku traže da im se uredi prostor za dječji vrtić jer djece u Červar Portu ima. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.           


Podijeli: Facebook Twiter