Poreč je svjetski glavni grad plavih zastava


Podizanjem plave zastave na jarbol pokraj starog bunkera na plaži ispod porečkog hotela Parentium u petak je zaključena svečanost potvrde plavih zastava na području grada Poreča koje dodjeljuje udruga Lijepa Naša.

Čast da podigne zastavu pripala je bračnom paru Bachmaier iz Austrije koji već 15 godina ljetuju u hotelu Parentium, a zatim je uslijedila zdravica. No, prije nego je zastava došla do njihovih ruku inscenirana je prava mala štafetna predstava. Zastava se prvo pojavila istaknuta na brodici na moru te ju je s njega preuzeo ronilac koji je s njome stigao do obale. Tu ga je na grebenu već spreman čekao poznati porečki maratonac Robi Radojković - ovogodišnji dvostruki državni prvak u maratonu i ultramaratonu. On je s vijorećom zastavom otrčao do porečkih odbojkašica, ovogodišnjih državnih prvakinja, a tu im se pridružila maskota Lagunino i animatorke koje su zajedno donijele zastavu do jarbola. Time je simbolično povezan sport, ekološka svijest i briga o okolišu, koju turistički Poreč gaji.

Plava zastava za plaže i marine međunarodna je ekološka nagrada koju putem udruge Lijepa Naša dodjeljuje europska Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i simbol je očuvanog okoliša i pažnje koju čovjek posvećuje prirodi, kao i sigurnosti kupanja i boravka na plaži.

Na području grada Poreča vijori ukupno 20 plava zastava, od kojih se tri nalaze na plažama kojima gospodari Grad, sedam na plažama Valamar Riviere, a devet na plažama Plave lagune. Brojne turističke djelatnike, predstavnike Grada, načelnike susjednih općina i ostale pozdravio je predsjednik uprave Plave lagune Neven Staver, dok je predstavnik udruge Lijepa Naša Ante Kutle kazao da je Poreč u odnosu na svoje proporcije "svjetski glavni grad plavih zastava".

Program na rtu Sveti Petar nastupom je obogatila jedna od najpoznatijih hrvatskih vokalnih skupina Putokazi, zatim plesna grupa Freedom iz Poreča, plesna grupa USB iz Poreča te plesna grupa Pole dance "S Fitness" iz Pule. Uslijedio je prigodni domjenka za goste na terasi hotela Parentium.(Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter