Poreč je prijestolnica mladih violončelista iz cijelog svijeta

Sanjica Sara Radetić, Rachel Kisačanin, Eldar Saparayev
Sanjica Sara Radetić, Rachel Kisačanin, Eldar Saparayev

Uz nedavno završeno Međunarodno natjecanje za mlade violončeliste "Antonio Janigro" razgovarali smo s ravnateljicom porečke Umjetničke škole Sanjicom Sarom Radetić i članom međunarodnog žirija Eldarom Saparayevim.

Nagrada važna za budućnost

Porečka Umjetnička škola je nedavno objavila imena dobitnika nagrada, popis je poprilično dug jer u svakoj su kategoriji (a bilo ih je šest shodno dobi mladih izvođača do maksimalno 20 godina) dodijeljene tri nagrade uz nekoliko specijalnih nagrada. Popis nagrađenih ne daje prvu dimenziju porečkog izuzetnog događaja jer, svih sedamdesetak izvođača iz 17 zemalja, stigli su na porečko natjecanje kao najbolji u matičnim državama. Bernhart Greenhouse je priznat kao najbolji violončelist današnjice i po njegovom osobnom sudu natjecanje "Janigro" koje se održava u Poreču svake dvije godine je vrhunac okupljanja mladih svjetskih talenata.

Član žirija Eldar Saparayev rodom je iz Kazahstana, danas živi i radi u Švicarskoj, održava koncerte diljem svijeta s violinisticom Rachelom Kisačanin a odskočna daska u karijeri bila mu je upravo prva nagrada na tom natjecanju koju je osvojio kao 19-godišnjak 2000. godine.

- Natjecanje "Janigro" poznato je diljem svijeta i posredno svi poznaju Poreč, to se nedovoljno promiče jer, izlazimo iz muzičkih okvira, činjenica govori u prilog sveopćeg unapređenja grada domaćina, veli nam Saparayev. Kao što je poznato natjecanje organiziraju porečka Umjetnička škola i Pučko otvoreno učilište Poreč uz suradnju sa zagrebačkom Koncertnom direkcijom a uživa potporu Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Poreča te cijelog niza privatnih sponzora.

Zanimljivo: prvo izdanje natjecanja održano je u Čakovcu 1996., dvije godine kasnije domaćin je bio Samobor a od 2000. godine domaćinstvo je, izgleda, trajno preuzeo Poreč. "To valja zahvaliti dobroj suradnji sa profesoricom Dobrilom Berković Magdalenić pokretačicom cijelog projekta," veli Sanjica Sara Radetić.

Vrhunski glazbenici

Kako predočiti kvalitetu, odnosno izvrsnost nastupa svih sudionika 11. izdanja natjecanja koji se po deveti put održava u Poreču? Amblematični primjer stiže iz Južne Koreje: 11-godišnja Jugyeong Kim izvela je pred žirijem koncert u D-duru Josepha Haydna. Saparayev nam objašnjava da je izvedba tog koncerta uvjet na svim natjecanjima kandidata koji namjeravaju ući u sastav najvećih orkestara. Vrhunac tehničke složenosti u izvedbi 11-godišnjakinje, a Eldar kaže: "Djevojčica je to izvela na tehnički savršen način. Nevjerojatno!"

Inače, hrvatska škola je među najpriznatijima u svijetu, violončelistica Monika Leskovar jedan je od vrhunskih primjera. Na porečkom natjecanju drugu je nagradu u trećoj kategoriji dobila 12- godišnja Talijanka Caterina Isaia koja je učenica naše Monike Leskovar, a žiri je prepoznao u stilu izvođačice rad slavne učiteljice.

S obzirom na svjetski stečenu slavu valja spomenuti i da je naš Stjepan Hauser sudjelovao na natjecanju i nagrađen je trećim mjestom. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter