Poreč: Izložba skulptura Želimira Hladnika

Želimir Hladnik kraj svojih skulptura u Zuccatu (A. BANČIĆ)
Želimir Hladnik kraj svojih skulptura u Zuccatu (A. BANČIĆ)

Čast da zaključi ovogodišnju seriju uspješnih izložbi u porečkoj galeriji Zuccato pripala je u petak riječkom akademskom kiparu Želimiru Hladniku. Na svojoj petoj porečkoj samostalnoj izložbi pod nazivom Gladijatori autor je predstavio željezne skulpture, nastale na neobičan način.

Naime, prije tri godine ispred njegovog kabineta na riječkoj akademiji radnici su spremili željezne šipke koje su skinuli sa srušenih zgrada nekadašnje vojarne na Trsatu, gdje je danas uređen studentski kampus i akademija. Drugo je promatrao te željezne šipke i jednog dana shvatio da su idealan medij za prenijeti njegove skice iz bloka u prostor. Tako su nastali prostorni crteži.

- Uznemirenost duha stalni je pratilac na putu zbiljnosti i nestvarnosti; grč uzavrelog zanosa u kontinuitetu zamjedbe spaja kiparev pristup u nerazdruživo tkanje biti i mišljenja. Gladijatori stoje, ali mogu i pasti, kao što sve posustaje i nestaje u izmaglici našeg zaborava. Prostorno i vremenski nejednako zgušćenje vidljivog, kao da popušta kaosu i pretvara ga u minimum reda. Otvorenog pogleda u trajanju kipar gledanje pretvara u kreativni čin. Informacija (vizualna) i tradicija  (svi smo ponikli na njoj), kondenzata ili dihotomija, napisao je autor o svojim djelima u pratećem katalogu izložbe.

Hladnik je rođen 1957. u Zagrebu. Nakon diplome stečene na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, na Odjelu za likovnu kulturu, studij nastavlja u Ljubljani na likovnoj akademiji, gdje je 2001. godine magistrirao kod profesora Dušana Tršara. Stalni je suradnik međunarodne kiparske škole Montraker u Vrsaru i mentor odabranih studenata završnih godina studija likovne kulture. Izvanredni je profesor na kolegiju kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i kulturnog društva Sv. Kuzme i Damjana. 

Izložba je otvorena do 27. prosinca. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter