Poreč: Izložba fotografija s prošlih izdanja Giostre

Fotografije s prošlih izdanja Giostre kao uvertira u ovogodišnji program festivala
Fotografije s prošlih izdanja Giostre kao uvertira u ovogodišnji program festivala

U porečkoj galeriji Sinčić u srijedu navečer prvu izložbu fotografija FotoGiostra otvorile su potpredsjednica Foto kluba Poreč Jelena Prekalj i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine te predsjednica Društva prijatelja Giostre Elena Uljančić-Vekić. Uvertira je to u povijesni festival Giostra, koji počinje u petak u 20 sati na Trgu slobode. Izloženi su radovi službenih fotografa povijesnog festivala - pokojnog Renca Kosinožića, Ive Puniša, Manuela Paljuha i Jelene Prekalj te ponajboljih pet radova s natječaja održanih u sklopu Giostre u zadnje dvije godine.

Uljančić-Vekić istaknula je da je fotografski natječaj FotoGiostra, pokrenut 2010., samo jedna od aktivnosti Foto kluba, čiji se članovi druže cijele godine. Upravo oni koji su se okupili oko FotoGiostre inicirali su osnivanje Foto kluba, koji sada djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta. Giostranti, kazala je, protagonisti su i gotovo prirodno postaju fotomodeli brojnim fotografima profesionalcima i amaterima, a kao kulisa tome služe karakteristični detaljni porečke povijesne jezgre koji su sami po sebi pitoreskni. Ovom se izložbom nadaju, napomenula je ravnateljica muzeja, makar malo odužiti službenim fotografima festivala na njihovom velikom angažmanu i trudu odrađenom na volonterskoj osnovi. Dodala je da ove izložbe ne bi bilo bez Ive Puniša.

Prekalj je pak navela da po kvaliteti ne zaostaju ni radovi finalista na FotoGiostri, koji se svake godine javljaju u sve većem broju, obogaćujući na taj način fototeku porečkog muzeja.

Kako je rečeno na inauguraciji izložbe, pokretanje FotoGiostre može se smatrati, dakle, estetskom i muzejskom potrebom, koja je spojila i okupila brojne porečke amatere i profesionalne fotografe sa željom promocije fotografije u Poreču u doba kada je ona vrlo privlačan, dostupan i utjecajan medij.

Najavljen je i novi natječaj FotoGiostra, koji je otvoren svim ljubiteljima fotografije, a teme su ponovno svi motivi vezani za Giostru. Za sudjelovanje je potrebno samo ispuniti prijavnicu.

Ova će izložba biti otvorena do 5. listopada, a može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 12 sati, dok je u danima Giostre od 7. do 9. rujna otvorena od 10 do 22 sata. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter