Poreč: Instalacija Silva Šarića u Istarskoj sabornici

"Crne slike" u Istarskoj sabornici
"Crne slike" u Istarskoj sabornici

Iako kratka, trajala je tek jednu večer, vrlo je dojmljiva bila izložba instalacija "Crne slike" autora Silva Šarića otvorena u srijedu navečer u porečkoj Istarskoj sabornici.

Kako je na otvorenju istaknuo kustos izložbe i muzejski savjetnik pri Muzeju suvremene umjetnosti Istre Mladen Lučić, Šarić "Crnim slikama" nastavlja svoja složena umjetnička istraživanja koja su već u samom početku njegova stvaralaštva bila postavljena kao jasno zacrtani problemi koji se podjednako moraju rješavati kao fizička, ali i kao mentalna zadaća.

- "Crne slike" zajednički su produkt izvora svjetla i crnog platna napetog na blind ramu ili projiciranja crnog svjetla na bijelo platno. Stvar izgleda krajnje jednostavno, ali radi se o duboko promišljenoj priči o svjetlosti i njenoj inverziji, o realnosti i iluziji, o statici i kinetici, kao i prolaznosti i vječnosti. Međutim, za pravilno sagledavanje ovih recentnih autorovih radova potrebno je u osnovnim crtama upoznati sukus Šarićevog dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva, rekao je na otvorenju i u pratećem katalogu izložbe napisao Lučić.

Kako je dodao, "veliki crni krug koji je ustvari apsorpcija crne svjetlosti, postavljen je na kraju dominantne osi baroknog prostora ukrašenog rokoko štukaturama. Crni krug istovremeno poništava i akcentira povijesni prostor pridodajući mu minimalističkom intervencijom nova, ali i naglašujući povijesna značenja. Posjetitelj krećući se prostorom prema crnom krugu postupno nestaje zahvaćen emanacijom zraka crnog svjetla. Ne ostaje ni sjena. Bespredmetnost je apsolutna, a umjetnost je, bila je i bit će", zaključuje Lučić.

Voditelj likovnih djelatnosti u porečkom Pučkom otvorenom učilištu, organizatoru izložbe, Sebastijan Vojvoda rekao je da osjeća veliko olakšanje što je ovaj projekt konačno realiziran budući da je sama izvedba prilično zahtjevna.

Ovaj plodni autor koji se osvojio na desetke raznih domaćih i inozemnih nagrada, rođen je u Puli, a diplomirao je likovnu kulturu, skulpturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Devedesetih je godina živio i radio u Rimu, a kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu. Živi i stvara u Vodnjanu. (V. HABEREITER, snimio A. BANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter