Porec i Umag: Potrajat ce loš TV prijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dalje stižu pritužbe gradana Poreštine i Umaštine, da im je zbog nelegalnih talijanskih signala od cetvrtka onemogucen normalan digitalni prijem hrvatskih televizijskih programa. Na upit kada ce nelegalni talijanski odašiljaci biti iskljuceni, u ponedjeljak nismo dobili odgovor od Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM), ali vrlo je izvjesno da to nece biti tako brzo.

Naime, iz zagrebacke tvrtke Odašiljaci i veze porucuju da je rješavanje problema sada u rukama državne administracije, te da je još u petak obaviješten i zamoljen da poduzme mjere prema svojoj državi talijanski veleposlanik u Hrvatskoj. Intervencije su, kako doznajemo, zatražene i od hrvatskih ministarstava vanjskih poslova te mora, prometa i infrastrukture.

- Svi hrvatski odašiljaci za Istru ispravni su i rade prema izdanim dozvolama, na kanalima i s parametrima odašiljanja koje je odobrila nadležna državna agencija za telekomunikacije i koji su dodijeljeni Hrvatskoj 2006. godine po sporazumu iz Ženeve. Odašiljaci i veze odmah su po saznanju izvršili provjere rada svih odašiljaca i mjerenja smetnji i o tome izvijestili nadležna državna tijela. Obaviještena je talijanska administracija, o cemu je izdano službeno priopcenje, kazali su u tehnickoj službi Odašiljaca i veza.

Kako je HAKOM vec objavio, od cetvrtka su zabilježene smetnje u prijemu DVB-T signala u multipleksima A i B na zapadnoj obali Istre, kada su nelegalni digitalni talijanski odašiljaci proradili na 28. i 53. kanalu UHF frekvencijskog podrucja mimo medunarodnih sporazuma.

HAKOM-ovo mjerno vozilo odmah je poslano na teren u Istru, prikupilo rezultate, nakon cega je žurna prijava smetnji poslana talijanskoj administraciji nadležnoj za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom.S obzirom na to da državne administracije opcenito trebaju više vremena da bi bilo što riješile, a što znaci da bi smetnje u prijemu hrvatskih programa mogle potrajati, trebalo bi razmisliti o alternativama.

Neki su problem otklonili okretanjem antena prema drugom odašiljacu, s obzirom na to da jedan signal dolazi s Ucke, a drugi s poreckog otoka Sv. Nikola. Takoder, TV programi mogu se gledati preko satelita ili postoji mogucnost ugovaranja kabelske televizije, kao što su MaxTV i B.Net.

Zapadna obala Istre vec je naviknuta na ovakve poteze Talijana, jer se slicno i to kontinuirano dogada s radijskim signalom. Hrvatskih repetitora po terenu ocito nema dovoljno, a s druge strane talijanske radiostanice imaju puno jace signale od dozvoljenih, cime djelomice ili u potpunosti ometaju signal domacih radiopostaja.


Podijeli: Facebook Twiter