Porec i Rovinj dobili prirodni plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plinacro je zapoceo isporuku prirodnog plina istarskim gradovima Porecu i Rovinju, cime i ta dva istarska grada od imaju mogucnost korištenja tog ekološki i ekonomski najpogodnijeg energenta, izvijestili su iz Plinacroa.

Naime, na zahtjev tamošnjeg operatora distribucijskog sustava pulske Plinare Porec i Rovinj su, preko podrucnih mjerno redukcijskih stanica, jucer prikljuceni na plinski sustav Vodnjan-Umag, navodi se u priopcenju.

Isticu da je izgradeni plinovodni sustav Vodnjan-Umag, koji je spojen na magistralni plinovod Pula-Karlovac, oznacio nastavak cjelovite plinofikacije Istre kao sastavnog dijela Plana razvoja, izgradnje i plinofikacije Hrvatske do 2011. godine, a za ciju je provedbu zadužen Plinacro.

Rijec je o magistralnom plinovodu dužine 71 kilometar, promjera DN 300 i nazivnog tlaka od 50 bar s pet mjerno-redukcijskih stanica - Pula, Rovinj, Porec, Kovri i Umag. Nakon opsežnih arheoloških istraživanja, radovi na izgradnji magistralnog plinovoda Vodnjan-Umag poceli su u svibnju 2009., a završili u sijecnju 2010. godine.

Ukupna vrijednost obavljenih radova i ugradene opreme iznosila je 186 milijuna kuna, od cega su gradevinski radovi stajali 108 milijuna kuna, navodi se u priopcenju. Na plinovodni sustav Vodnjan-Umag vec su ranije spojeni Pula i Umag.

Prikljucenjem Poreca i Rovinja zaokruženi su poslovi na plinofikaciji Istre tako da najrazvijenija turisticka regija Hrvatske od jucer na raspolaganju ima mogucnost korištenja ekološki i ekonomski najpogodnijeg energenta današnjice, isticu iz Plinacroa.


Podijeli: Facebook Twiter