Poreč i istarska kuhinja na talijanskoj televiziji Mediaset

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izuzetno popularna talijanska TV emisija "Ricette all' italiana" koju vodi poznati televizijski voditelj Davide Mengacci predstavit će talijanskoj publici od 2. do 7. svibnja istarske i primorsko goranske kulinarske delicije preko kojih će promovirati i cijeli teritoriji. Jučer je ekipa televizijske kuće Mediaset snimala uzduž i popreko Poreč, starogradsku jezgru, renesansne palače, Eufrazijevu baziliku, hotele, more, turistički ugođaj.

Davide Mengacci je u međuvremenu na porečkom lungomareu u pratnji naših kuhara Aleksandra Lončara i Aleksa Relje pred kamerama prikazao kompletnu pripremu tri autohtona jela: pljukance sa šparogama, pršutom i kozicama, bakalar s palentom i fuže s tartufima. Za vina pobrinuo se porečki vinar Ivan Damjanić, a za maslinovo ulje uljara Nina i Nivija Stojnića iz Vabrige. Tu su bile i kuharice iz Vižinade iz udruge Slatka Istra koje su u Poreč donijele istarske kolače.

Mengacci je izuzetno profesionalan i simpatičan. Rekao je da je u Istru došao jer je koncept emisije širenje na susjedne države koje imaju dodirnih točaka s talijanskom kulinarskom tradicijom. "Kuhinja je samo mamac preko koje mi predstavljamo cijeli teritoriji i ono što on turistički nudi. Poreč je izuzetna sredina", rekao nam je Mengacci.

U Poreču je ekipa Mediaseta, odnosno TV kanala Rete4, snimila tri emisije, svaka traje po dvadeset minuta. Nakon Poreča uslijedit će snimanje u Kastvu gdje će se predstaviti Primorsko- goranska županija s tri emisije. "Ricette all' italiana" je jako gledana emisija, prosječno je gleda oko 8,5 milijuna gledatelja pa je to važna promocija dviju turističkih županija. Dolazak Mengaccija u Istru i Kastav organizirao je milanski ured Hrvatske turističke zajednice, odnosno direktor Branko Curić, koji je uz direktora porečke turističke zajednice Nenada Velenika pratio trodnevno snimanje u Poreču.

Na trgu slobode kamere kanala Rete4 snimale su i rad Ivana Veznavera, poznatog izrađivača istarskih suvenira te Deana Jovičevića koji godinama promovira tehniku mozaika u Poreču i šire. Dodatnom štimungu trodnevne emisije posvećene Poreču pridonijeli su i članovi udruge Giostra, koji su pokazali raskoš porečkih renesansnih kostima; uz njih bili su i članovi muzičkog benda Baredinosaurus, koji su sve zabavljali na trgu Slobode. (Elio VELAN/Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter