Poreč i Biskupija obilježili dan svog zaštitnika sv. Maura

Vlasnik vozila kojem je istekla registracija dužan je u roku od 15 dana vratiti pločice (Arhiva)
Vlasnik vozila kojem je istekla registracija dužan je u roku od 15 dana vratiti pločice (Arhiva)

Svečanom misom u Eufrazijevoj bazilici, procesijom gradskim ulicama u uzvišenom duhu i Festivalom palente na Trgu slobode Porečani su danas proslavili blagdan gradskog i zaštitnika porečke Biskupije - Svetog Maura. Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj katedrali, na kojoj je sudjelovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zatim izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, izaslanica Vlade, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Loris Peršurić sa zamjenicima Elijom Štifanićem i Sanjom Oplanić, te predsjednikom Gradskog vijeća Deanom Pauletićem.

Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, u koncelebraciji s metropolitom i riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, koparskim biskupom Jurijom Bizjakom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjakom, biskupom u miru Ivanom Milovanom i porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom, koji se na početku mise, pozdravivši na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

Poseban je to dan za Biskupiju koja je uz proslavu Sv. Maura obilježila i 70. obljetnicu uspostave Pazinske apostolske administrature te 40. godišnjicu ujedinjenja Crkve u Istri, zbog čega je u goste pozvala visoke uzvanike iz državnog vrha.

- Procesija u povodu proslave dana zaštitnika Porečko-pulske biskupije i grada Poreča podsjetnik je da smo svi ovdje putnici i prolazni. Upravo zato nam je potrebna stalna hrana u vjeri, a kroz proslavu Sv. Maura osvještavamo naše povijesne korijene i važnost mučeništva, rekao je nadbiskup Puljić, čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

Nakon mise krenula je procesija u dugoj povorci u kojoj su se isticale relikvije ovog sveca koje se čuvaju u Eufrazijevoj bazilici. Već četvrtu godinu za redom, zahvaljujući angažmanu mnogih Porečana, predstavnika civilnih i crkvenih vlasti, udruga, društava i pojedinaca, ova je svečanost ponovno ispunila gradske ulice. Dostojanstvena procesija s nekoliko stotina sudionika, među kojima je bila i predsjednica Grabar Kitarović s ostalim visokim uzvanicima, te predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, mladi sportaši, policajci i vatrogasci, limena glazba, članovi istarskih kulturnih društava nacionalnih manjina i vjernici krenula je od bazilike i nastavila ulicama Decumanus, Cardo i rivom, gdje su je dočekali ribari s okrjepom. Zatim se od gradske uprave povorka nastavila kretati Negrijevom ulicom na Trg slobode i natrag u Decumanus i baziliku. Nositelje relikvija u koloni pratili su nosači baklji i palminih grana. U povorci su bile i brojne novinarske i televizijske ekipe koje su namjeravale postaviti pitanja predsjednici, no, nažalost, njena je pratnja to odbila kazavši da će izjave dati tek kasnije, na drugom događaju u Rijeci.

A cijelo to vrijeme, zapravo već od jutra na glavnom je trgu počeo svjetovni dio programa proslave - Festival palente "Od marende do večere", 16. po redu, s cjelodnevnim zabavnim programom. Poslije procesije u ogromnoj tavi na otvorenom bilo je ponuđeno besplatnih 500 porcija palente sa šugom od sipa, kao iznenađenje organizatora, Grada Poreča. Kuharska ekipa u sastavu Dalibor Hrast, Dean Čitar, Radovan Handjal, Elvis Sinčić i Enio Jukić počela je u 8 sati kuhati palentu i šugo i zgotovili su nešto prije 13 sati. Za pripremu šuga trebalo im je 50 kilograma sipa i 20 kilograma kapule, uz dodatak peršina, češnjaka, vina i rajčica. Skuhalo se u to vrijeme i stotinu kilograma palente, na starinski način, uz puno miješanja. Velik broj slasnih porcija podijeljen je u niti pola sata.

U velikom šatoru tijekom cijeloga dana na štandovima se po povoljnim cijenama nudila palenta uz razne priloge – s ombolom, kobasicama, rebrima, divljači, boškarinom, tripicama i kupusu, dagnjama, lignjama i sipama. Nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Na pozornici u šatoru publiku su zabavljali Baredinesaurusi, Alfa Time Band i Lidija Bačić. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter