Poreč: "Gorjelo" na brodu "Prince of Venice"


Gorjelo je jutros na putničkom brodu "Prince od Venice" usidrenom na Carinskom gatu, a sirene vatrogasnih i policijskih vozila izazvale pozornost prolaznika na rivi. Ali sve je bilo pod kontrolom, bila je to redovita vježba sigurnosne zaštite u porečkoj luci u kojoj je aktivno sudjelovalo ukupno četrdesetak ljudi, djelatnika porečke Lučke uprave, pomorske i granične policije, vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe, tim Hitne medicinske pomoći i posada broda.

Scenarij vježbe bio je osmišljen tako da je zaposlenik Lučke uprave Poreč zaprimio anonimnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi na brodu "Prince of Venice". Informacija je proslijeđena Obavještajno-komunikacijskom centru Policijske uprave istarske i Lučkoj kapetaniji. Nakon nekoliko minuta došlo je do eksplozije naprave u strojarnici broda, prilikom čega je ozlijeđen i jedan član posade, pa su na teren došli vatrogasci i Hitna medicinska pomoć.

Dok su oni gasili požar i pružili pomoć unesrećenom, pomorska policija osiguravala je akvatorij da bi sve službe mogle nesmetano djelovati, a plovilo Lučke uprave moglo doći do putničkog broda i raširiti zaštitne brane za prevenciju onečišćenja mora. Svi su uspješno obavili svoj posao te je požar ugašen, a ozlijeđeni prevezen u bolnicu.

- Cilj je bio da se sve službe koordiniraju i da se vidi njihova efikasnost u određenoj situaciji. Osim službi koje su sudjelovale na licu mjesta, bili su uključeni i županijski Centar 112, Centar za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture preko svojih odjela. Zakonska je obveza i obveza prema našim planovima da napravimo ovakvu vježbu, a osim toga Lučka uprava obavlja manje vježbe i nekoliko puta godišnje, kaže Damir Rudela, zadužen za zaštitu i spašavanje za sve lučke uprave u Istarskoj županiji.

Vježba se održava svake godine na području druge lučke uprave, a u ovoj su sudjelovali kao promatrači i predstavnici iz Umaga, Rovinja, Pule i Rapca.

- Mogu reći da je vježba pokazala da su Lučka uprava Poreč i sve službe stvarno napravili da vježba uspije. Vatrogasci su došli u manje od tri minute kao i Hitna medicinska pomoć, svi u vrlo brzom roku. Jedina specifičnost je prostor, problematičan zbog zatvorenosti rampama i vozilima na parkiralištima koji sužavaju prilaz. U interventnim slučajevima to se ne bi smjelo dešavati, ne samo u ovom slučaju, nego i iza hotela Palazzo, gdje prema sigurnosnom planu mora uvijek biti prostora za intervencije, zaključuje Željko Čorak, ravnatelj Lučke uprave Poreč. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter