Poreč glavni grad Plavih zastava

Ante Kutle, Nenad Velenik, animatorice iz Valamara i turist Jost Günter koji je podigao zastavu (V. HABEREITER)
Ante Kutle, Nenad Velenik, animatorice iz Valamara i turist Jost Günter koji je podigao zastavu (V. HABEREITER)

Plave zastave, simbol očuvanog, sigurnog i ugodnog okoliša te čistoće mora i obale, danas su se ponovno u velikom broju zavijorile diljem plaža Poreštine. Glavna svečanost podizanja ovog međunarodnog priznanja održana je na Valamarovoj plaži Brulo u Poreču, a simbolični je znak da su plaže spremne ujedinio na jednom mjestu predstavnike Grada, Lagune Poreč i Riviere Adrije iz grupacije Valamar, odnosno vlasnike i koncesionare na čijim su plažama Plave zastave istaknute.

Feštu na Brulu uljepšali su svojim nastupom animatori Valamara, mališani iz dječjeg vrtića Radost, Ivana Domazet i plesačice iz udruge USB te djevojački zbor Srednje škole Mate Balote.

Direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik rekao je da se, osim ove, u Poreču vijori još dvadeset zastava - devet ih je na plažama Lagune, osam na plažama Riviere, tri na gradskim plažama i jedna u marini Parentium. Podsjetio je da su se zastave prvi put u Poreču zavijorile prije 13 godina, i to tek na dvije plaže, a s vremenom se pokazalo da je to bitan element u zaštiti okoliša i sigurnosti na plažama.

Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa Naša, koordinatora Plavih zastava u Hrvatskoj, dodao je da se ove godine u Hrvatskoj zavijorilo 120 Plavih zastava na plažama i marinama, ali je Poreč s 21 odličjem glavni grad Plavih zastava u Hrvatskoj, kao i našeg turizma općenito.

- Poreč je svih ovih godina bio u ovom projektu i nikad nismo imali nikakvih ozbiljnijih problema u očuvanju standarda Plavih zastava u Poreču, rekao je Kutle. 

Plavu zastavu na Brulu podigao je Jost Günter iz Austrije, koji već dvadeset godina gostuje u Poreču.

Na vrsarskoj rivijeri još su četiri od ukupno devet Plavih zastava koje je ove godine zaslužio rovinjski koncesionar, hotelijer Maistra. Tri se nalaze u kampovima i jedna u turističkom naselju. (V. HABEREITER)

Plava zastava i za rabačke plaže

Kata Ćapin, turistica iz Austrije, jučer je iznad plaže Girandella podigla Plavu zastavu, svjetski znak za čistoću mora i uređenost plaža.

Svečanost je organizirala Turistička zajednica Grada Labina. Uz direktoricu TZ-a Radmilu Paliska Kos i Antu Kutlu, prisustvovali su predstavnici Grada, Riviere Adrije, turisti te Gradski orkestar Labin i članovi raškog RKUD-a Rudar, koji su pružili glazbenu potporu. 

- Prvi put sam u Rabac došla prije pet godina i otada dolazim stalno. Meni je Rabac predivan, po ljepoti i čistoći mora mogu ga usporediti samo s Bolom na Braču. Dolazim u lipnju i ostajem po mjesec dana, kaže Ćapin.

Pored Girandelle Plavu zastavu dvanaestu godinu za redom viju plaže Maslinica, St. Andrea i Lanterna. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter