Poreč: Financijski plan za 172 milijuna kuna

Planirano povećanje prihoda od korištenja javnih površina (J. PREKALJ)
Planirano povećanje prihoda od korištenja javnih površina (J. PREKALJ)

Proračun Grada Poreča za sljedeću godinu predlaže se u iznosu od 172,15 milijuna kuna, što je osam posto manje u odnosu na ovogodišnji rebalansirani, a na prvom se čitanju pred Gradskim vijećem našao na preksinoćnoj sjednici.

Prihodi od poreza planirani su u iznosu od 54,3 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna od poreza na promet nekretninama, sedam posto više nego lani, a baziran je na ovogodišnjim pokazateljima do 30. rujna. Planiraju se i veći prihodi od poreza na korištenje javnih površina u iznosu od 7,3 milijuna kuna. Od prodaje zemljišta planirano je 42,86 milijuna kuna prihoda, i to od starog nogometnog igrališta, zemljišta u Gornjim Špadićima, oko zgrade Servo Mihalja i Saladinke te okućnica.

Na rashodovnoj strani, za zaposlene se planiraju izdvojiti 33,9 milijuna kuna ili dva posto više nego ovogodišnji rebalans, a odnose se na povećanje bruto plaća zbog početka rada odgojnog i pomoćnog osoblja u područnom talijanskom dječjem vrtiću u Vrvarima, plaća planiranih za voditelje programa koji će biti kandidirani za financiranje sredstvima EU-a te za otpremnine zbog odlaska u mirovinu pet djelatnika gradske uprave i dječjeg vrtića.

Ukupno 4,24 milijuna kuna planirano je za komunalno opremanje u gradu i mjesnim odborima, izgradnju polivalentnih igrališta, javnih WC-a u gradu, nabavu igrala za dječja igrališta. 

- Iako je izborna godina, ovo nije izborni proračun, nastojali smo napraviti realni proračun i sačuvati dosadašnje komunalne standarde i stečena prava u društvenoj zaštiti građana - stipendiranje, prijevoz učenika, socijalni standardi i očuvanje zdravlja građana. Imamo i dosta sredstava planiranih za projektnu dokumentaciju, da se možemo kandidirati ako se raspiše još natječaja, kao što je bio slučaj s izgradnjom rotora i prometnica, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić. Dodao je da će se projektna dokumentacija raditi za buduća kružna raskrižja te izgradnju kanalizacije u dijelovima mjesnih odbora koji još nisu obuhvaćeni planom izgradnje kanalizacijske mreže. Oko tri milijuna kuna planirana su za projekte kandidate za EU-fondove, a odnose se za obnovu starogradske jezgre, zgrade muzeja i sjeverne kule na Peškeri.

Nakon prvog čitanja vijećnici imaju pravo podnošenja amandmana do utorka, nakon čega će se o njima odlučivati na sjednici planiranoj 20. prosinca. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter