Poreč: ESTA gudački oktet nastupio u Eufrazijani

ESTA oktet u Eufrazijani (snimio A. BAČIĆ)
ESTA oktet u Eufrazijani (snimio A. BAČIĆ)

Koncert ESTA gudačkog okteta održan je jučer u porečkoj Eufrazijani. Oktet, pod vodstvom violončelista Pavla Zajceva, čine mladi svirači iz Malte, Estonije, Nizozemske, Ukrajine i Hrvatske, a sudionici su 40. međunarodnog kongresa europskih gudača (ESTA). Zanimljivo je da se svirači ne znaju od prije, prvi put se susreću na kongresu i u kratkom roku trebaju postići uravnoteženu izvedbu. Sudeći po koncertu, to im je i pošlo za rukom.

Koncert su otvorili skladbama "Orientale" i "Interludium in modo antico" ruskog skladatelja iz kasnog romantizma Alexandra Glazunova. Iz ciklusa "Jewish life" (Židovski život) američkog kompozitora švicarskog podrijetla Ernesta Blocha izveli su svjetovnu "Jewish song" te liturgijske "Supplication" i "Prayer". Nakon "Scherza" hrvatskog skladatelja i dirigenta čeških korijena Frana Lhotke, koncert su završili poznatim "Oktetom" njemačkog skladatelja Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Posjetitelji će još sutra u podne moći poslušati koncert violine, čela i klavira u porečkom kazalištu te uživati u zvukovima Ansambla violončela Cellomania, pod umjetničkim vodstvom hrvatskog violončelista Valtera Dešpalja u Eufrazijani od 20.30 sati. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter