Poreč: Dvanaest područnih vrtića prima 270 mališana

Roditelji mogu birati hoće li upisati dijete u 6-satni ili 10-satni program, a jedino u Vrsaru nude 9-satni (G. PRODAN)
Roditelji mogu birati hoće li upisati dijete u 6-satni ili 10-satni program, a jedino u Vrsaru nude 9-satni (G. PRODAN)

Do utorka 3. svibnja traju upisi djece u dječje vrtiće na Poreštini za pedagošku 2016./2017. godinu. Riječ je o pet vrtića raspoređenih u 12 područnih vrtića u kojima ima 270 raspoloživih mjesta. To su Cipelići, Crvenkapica, 101 dalmatinac i Smiješak iz Poreča. Potom Dječji vrtići i jaslice Radost s područnim vrtićima u Baderni, Taru, Kašteliru, Sv. Lovreču i Vižinadi te na koncu i talijanski dječji vrtić Paperino s područnim vrtićima u Varvarima, Taru i Vrsaru.

Različita dob djece

Svi nude 10-satni program, a neki imaju i 6-satni, jedino vrtić u Vrsaru nudi 9-satni program. Najmanje učešće roditelja iznosi 670 kuna za 10-satni program u vrtićima Radost, Paperino i 101 Dalmatinac. U njima jaslice koštaju 750 kuna, 6-satni vrtićki program 535 kuna. Ovaj potonji nije dostupan u 101 Dalmatincu. U Cipelićima 10-satni program košta 800 kuna, u Smiješku 895 kuna, a u Crvenkapici čak 1.000 kuna. Jaslice u ovom potonjem vrtiću također iznose 1.000 kuna, odnosno 1.200 kuna u Smiješku za djecu do 18 mjeseci. No, za djecu stariju od 18 mjeseci roditelji plaćaju 895 kuna, koliko i za svu ostalu djecu u tom vrtiću. Cipelići jedini nemaju jaslićki program, a nemaju ni 6-satni program, kao što ga nemaju ni Smiješak i Crvenkapica. Radost u Poreču jedini od svih navedenih nudi program s elementima katoličkog vjerskog odgoja.

Ako su dosad nabrojene razlike uvele dodatnu pomutnju među roditelje u izboru vrtića, još će više to učiniti kada prouče dodatne uvjete koje je postavio svaki vrtić.

U nekima jaslicama primaju djecu rođenu od rujna 2013. do rujna 2015., u drugima od rujna 2013. do rujna 2014. Što se tiče vrtića neki primaju djecu rođenu od travnja 2010. do rujna 2013., drugi od travnja 2010. do siječnja 2012., a treći od siječnja 2012. do rujna 2013.

Dijete i roditelji moraju u vrijeme podnošenja zahtjeva za upis djeteta u vrtić imati prebivalište na području jedinice lokalne samouprave na kojem se nalazi dječji vrtić ili imati status stranca sa stalnim ili privremenim boravkom na području te općine ili Grada Poreča. Izuzetno, za dječje vrtiće koji se nalaze na području općine Tar-Vabriga, roditelji i dijete mogu imati prebivalište i na području druge jedinice lokalne samouprave ako Općina Tar-Vabriga ima saznanja da takvi roditelji i dijete žive u zajedničkom kućanstvu na području općine Tar-Vabriga.

Tri želje

Roditelj/skrbnik može na zahtjevu za upis djeteta u vrtić upisati tri dječja vrtića koje želi da dijete pohađa, redoslijedom kojeg sam izabere. Prilikom upisa trebaju priložiti ispunjeni obrazac zahtjeva, dokaz o prebivalištu djeteta i roditelja ne starije od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, potvrda o obavljenom sistematskom pregledu predškolskog djeteta prije upisa u dječji vrtić, izvadak iz matice rođenih ili rodni list.

Rezultati upisa djece u dječje vrtiće bit će objavljeni na oglasnim pločama i internetskim stranicama dječjih vrtića nakon utvrđivanja rezultata, a najkasnije do 30. svibnja. Roditelji mogu uložiti prigovor na prijedlog liste reda prvenstva u roku od osam dana od te objave. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter