Poreč: Dućan metafora unio dušu u grad

Nastup slovenskog dua Rudel na zatvaranj Dućana metafora
Nastup slovenskog dua Rudel na zatvaranj Dućana metafora

"Mjesto puno inspiracije i pozitivne energije pretočene na papir (i druge stvari)", "Najljepša galerija u cijelom gradu i Istri", neki su od raznih komentara na hrvatskom i stranim jezicima, ostali zabilježeni u knjizi dojmova Dućana metafora koji se u protekla dva tjedna odvijao u porečkoj galeriji Zuccato, gdje je sinoć službeno zatvoren.

Nesvakidašnja izložba autorskog dvojca Stanislava Habjana, dizajnera, pisca i likovnog umjetnika, i Danijela Žeželja, renomiranog autora stripova i ilustratora iz zagrebačke radionice Petikat, Dućan metafora je u porečkoj galeriji predstavljen novim, osobitim ambijentom pod nazivom "Post Adria" i očekivano izazvao veliko zanimanje građana, ali i brojnih turista.

Nakon zagrebačke Kuće Laube i lanjskog Sajma knjige u Puli, Poreč je bio treće stajalište ovog neobičnog projekta. Riječ je o zbiljskom prikazu dućana iz upravo otisnute slikovnice, ambijenta ispunjenog autorskim proizvodima ostvarenim u malim nakladama, ponekad u jednom ili tek nekoliko primjeraka, radovima-pismima, darovima, posvetama koji postaju uporabni predmeti, intimni predmeti, fetiši, dizajnerski proizvodi.

- Bilo je ovo divno druženje koje je trajno promijenilo ovaj prostor. Postalo je ovo mjesto divljenja, sreće i radosti. U njemu su se djeca igrala, ljudi su se družili, plesali, to je ono što je bilo potrebno u ovom gradu, nešto što se ističe u poplavi štandova. Mnogi su svoje želje, komentare i adrese ostavili u knjizi dojmova. Jedan od njih koji mi je ostao je sjećanju kaže da je ovaj grad s Dućanom dobio dušu koju je odavno izgubio, rekao je Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u porečkom Pučkom otvorenom učilištu. Čestitke autorima na uspješnom projektu uputila je i ravnateljica Učilišta Sanja Radetić Fatorić.

Budući da je Žeželja put odveo u SAD, okupljenima se na zatvaranju obratio Habjan koji je rekao je porečko iskustvo bilo posebno.

Zadnji dan izložbe glazbenim je nastupom začinilo slovenski duo Rudel. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter