Poreč: Drugo izdanje projekta "Umjetnik na odmoru"

Projekt su predstavili Dan Perjovschi, Željko Kipke, Anamarija Kronast, Ninoslav Vidović, Fedja Vukić i Ješa Denegri
Projekt su predstavili Dan Perjovschi, Željko Kipke, Anamarija Kronast, Ninoslav Vidović, Fedja Vukić i Ješa Denegri

Drugo izdanje projekta "Umjetnik na odmoru", koji je prošle godine pokrenuo kolekcionar Marinko Sudac, u suradnji zagrebačkog Instituta za istraživanje avangarde i Valamar hotela i resorta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, dovodi u Poreč  od 1. srpnja do 30. kolovoza neke od najvažnijih svjetskih autora na području suvremene umjetnosti i radikalnih praksi.

Trenutno u Valamarovim objektima borave i stvaraju Željko Kipke (Hrvatska) i Dan Perjovschi (Rumunjska), a do finalne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, ovdje će gostovati i Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Andersen (Danska), Günther Bruss (Austrija), Natalia LL (Poljska), Marko Pogačnik (Slovenija), Milan Knižak (Češka), Oleg Kulik (Rusija), Andraž Šalamun (Slovenija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosevi (Rusija) i Radomir Damnjanović Damnjan (Italija) te teoretičari, kustosi i likovni kritičari Ješa Denegri (Srbija) i Henry Meyric Hughes (Velika Britanija).

Turisti se imaju prigodu družiti s umjetnicima, upoznati njihove stvaralačke opuse te sudjelovati u njihovim novim ostvarenjima.

Projekt su u Villi Polesini predstavili direktorica Instituta za istraživanje avangarde Anamarija Kronast, povjesničar umjetnosti Fedja Vukić, likovni kritičar Denegri, umjetnici Kipke i Perjovschi te predstavnik Valamara Ninoslav Vidović.

- Ideja je vrlo inovativna, pomalo intrigantna i subverzivna, ali u produktivnom smislu. Praksa spajanja naizgled nespojivog u razvijenijim je zemljama odavno utemeljena i doista stvara realne vrijednosti. Duboko sam uvjeren da ova inicijativa ima takvu perspektivu i da će od nje profitirati svi, kazao je Vukić.

Perjovschi je ukazao na vrijeme kao najveći luksuz i dobio aplauz izjavom da mu je to prvi odmor u posljednjih 15 godina.

- Oduševljen sam činjenicom da imam vremena za sebe, za razmišljanje, i ne opterećujem se činjenicom da nešto mora nastati sljedećih tjedan dana. Otvoren sam za sve mogućnosti i vidjet ćemo što će se dogoditi. Mislim da je najradikalnija stvar koju danas možete učiniti uzeti si slobodno vrijeme. Ovo je pravi avangardni all inclusive, rekao je on.

Kipke je rekao da on nikad nije na odmoru - u zadnje se  vrijeme posvetio filmskoj produkciji i upravo dovršava remake svog filma iz 1985. "Srebrno, srebrenije od srebrnog", koji je definirao svojevrsnom iracionalnom zaštitom od svega onoga što nas očekuje u EU-u.

Kronast je najavila da su s Valamarom već dogovorili nastavak suradnje i za sljedeću godinu te istaknula da je ta hotelska kuća prepoznala važnost kulture kao turističkog proizvoda i prije donošenja strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020.

- Budućnost turizma nije u masovnosti, već u nišama. U Valamaru smo na tome počeli raditi kroz biciklistički i sportski turizam, a zatim i glazbu, krenuvši od Valamar jazz festivala, te likovnu umjetnost. Ono što radimo je na tragu avangarde - spajamo kulturu i umjetnost, nastojeći gostima pružiti vrhunski doživljaj koji nije vezan samo uz ponudu u našim hotelima, već zalazi u sferu duhovnog te im otkriva i destinaciju, Poreč i Istru, kazao je Vidović. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter