Poreč: Dođi na spoj s umjetnikom ili umjetnicom

Martin Valić Vale, Martina Miholić i Sebastijan Vojvoda na terasi hostela Papalinna (V. HABEREITER)
Martin Valić Vale, Martina Miholić i Sebastijan Vojvoda na terasi hostela Papalinna (V. HABEREITER)

Jeste li u subotu navečer za spoj s umjetnikom ili umjetnicom? Zamislite da sjedite sami za stolom sa umjetnikom ili umjetnicom i imate pet minuta na raspolaganju za razgovor o njegovom radu, ali i za pitanja o mnogočemu drugome. I tako ne samo s jednim, nego s deset umjetnika.

Upravo to je Artist Speed Dating kolaborativni projekt autorice Martine Miholić koji će se održati u subotu s početkom u 20.30 sati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i obližnjem novom hostelu Papalinna, tvrtke Riviera Adria.

Projekt okuplja umjetnike, građane i turiste u popularnoj brzinskoj formi originalno predviđenoj za upoznavanje ljubavnika ili partnera. U ovom slučaju predviđeno je pet minuta razgovora unutar kojih se posjetitelji imaju priliku upoznati s vizualnim umjetnicima, uglavnom iz lokalne sredine, nakon čega se rotiraju do drugoga stola gdje ih čeka drugi sugovornik, odnosno umjetnik.

Kako je najavio Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u POU-u poziv za Artist Speed Dating upućen je gotovo svim umjetnicima koji djeluju na području Istre, a odazvali su se Hassan Abdelghani, Elvis Berton, Darko Brajković, Tomislav Brajnović, Đanino Božić, Sabina Damiani, Matija Debeljuh, Romina Dušić, Pino Ivančić, Dragana Sapanjoš i Bojan Šumonja.

- Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako bi Speed Dating funkcionirao u kontekstu susretanja umjetnika i posjetitelja. Cilj projekta je upoznavanje i pružanje prilike prikazati lokalnog umjetnika, ne mislim pritom samo na umjetnike koji djeluju lokalno nego, prije svega na umjetnike koji dolaze iz lokalne sredine i njihove ideje i kulturni kontekst koji ih je oblikovao.

Bila mi je želja stvoriti priliku za upoznavanje izložbe, posjetitelja, građana i turista i svih koji žive u ovom mjestu sa umjetnicima koji dolaze iz regije. S druge strane, inspiracija mi je bila, budući da uvijek volim propitivati nekakve krajnosti, koje s jedne strane imaju pozitivnu i kritičnu, ili negativnu stranu.

Kako trenutačno živim u Londonu bio mi je jako inspirativan način komuniciranja u tom gradu, u kojem te skeniraju kao barcode. Imaš priliku u tri pitanja ili odgovora predstaviti se, nakon čega imaš ili nemaš prolaz. To je neki način komunikacije, koji je ocijenjen kao nekakav negativan trend.

S druge strane opet mislim da se može probati i ispitati tu ekstenziju u pozitivnom smislu i pružiti formu komuniciranja sa određenim umjetnicima, kao iznalaženje otvorenih prostora da se stvarno osobno pristupi na način da rad određenog umjetnika nije konzumiran samo na način dolaska na izložbu i tapšanja po ramenu, već da imaš priliku sa umjetnikom popričati i pitati što te zanima, kazala je Miholić.

Projekt je do sada bio proveden samo u Sisku, gdje se pokazao zanimljivim i gdje su ljudi pet minuta za razgovor našli kao ograničavajućim, te se komunikacija nastavila i izvan forme projekta, pa će biti zanimljivo što će se dogoditi u Poreču.

Miholić je rekla kako je suradnju s hostelom Papalinna našla kao vrlo zanimljivu jer voli propitivati umjetnost izvan nužno galerijskog prostora. Bavila se dosta projektima u kulturi i smatra da je potrebno povezivati sve sektore, umjetnost, kulturu i turizam kako bi se dobilo zanimljivu ponudu. U Maloj galeriji bit će predstavljeni autori i sama forma projekta, a zatim će se sve preseliti na terasu hostela. Na samom plakatu projekta predviđeno je i mjesto za bilješke o dojmovima o ovom iskustvu.

Martin Valić Vale, voditelj hostela Papalinna rekao je kako je ovaj objekt nova točka u staroj sredini pokušavaju biti jedno novo okupljalište za umjetnike unutar Poreča i inozemnih gostiju, budući da je hostel jedna vrsta generatora mnogih kontakata, te žele nastaviti suradnju u budućim kulturno umjetničkim projektima.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture, Grad Poreč, Riviera Adria i vina Rossi. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter