Poreč: Dobrila je probudio vjeru u gladnome narodu


Sve što je biskup Juraj Dobrila radio - izdavaštvo, borba za politička, kulturna prava, protiv siromaštva - imalo je jedan cilj: buđenje vjere u narodu, koja će potaknuti i moralni rast, rekao je dr. sc. Josip Grbac u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, na proslavi 200. obljetnice rođenja velikog istarskog biskupa.

Dobrila se rodio 1812. godine u Velom Ježenju na Tinjanštini, služio je vjeri na različitim funkcijama, a istodobno je bio predvodnik hrvatskog narodnog pokreta u Istri. Stoga se danas uglavnom bavimo njegovim materijalnim, a manje vjerskim doprinosima. No, on je doista vjerovao da marljivost vodi čovjeka u kvalitetan vjerski život.

- To pokazuje veličinu čovjeka i biskupa Dobrile: on je znao da je čovjeku koji u svemu oskudijeva teško posvetiti se vjerskom životu i kreposnom životu, istaknuo je Grbac. Misu su predvodili porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, njegov prethodnik Ivan Milovan i generalni vikar Vilim Grbac, uz više od 40 svećenika i prepunu baziliku.

U drugoj polovici euharistije članovi KUD-a "Matko Laginja" iz Raklja donijeli su darove: dokumente Drugog vatikanskog sabora, katekizam Katoličke crkve, molitvenik "Oče budi volja Tvoja", čiju je prvu verziju sastavio sam Dobrila, te vino i vodu s kruhom, a biskup Kutleša upalio je uskrsnu svijeću uz koju su ovdašnji roditelji krstili generacije malih Porečana. (piše i snimila M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter