Poreč dobiva prvi poduzetnički inkubator za ICT

Zgrada društvenog doma u Žbandaju (V. HABEREITER)
Zgrada društvenog doma u Žbandaju (V. HABEREITER)

Ministarstvo poduzetništva odobrilo je Gradu Poreču bespovratna sredstva za realizaciju projekta pod nazivom Poduzetnički inkubator Poreč, koji će raditi u zgradi bivšeg društvenog doma u Žbandaju. Projekt je vrijedan ukupno 880 tisuća kuna, a resorno će ministarstvo sufinancirati 660 tisuća kuna ili 75 posto investicije, dok će se ostalih 25 posto ili 220 tisuća kuna financirati sredstvima iz gradskog proračuna. Grad Poreč je projekt kandidirao na natječaj ministarstva za poticanje poduzetništva objavljen u travnju ove godine i bio među prvima kojem su odobrena sredstva.

Radit će 30-ak djelatnika u devet tvrtki

Osim što će Poreč ovim zahvatom dobiti prvi poduzetnički inkubator na svom području, ovim će se zahvatom u potpunosti urediti ruševna zgrada društvenog doma u centru naselja, koje će ujedno imati i nove sadržaje. Završeno je idejno rješenje uređenja zgrade. Na 200 kvadrata prostora doma nalazit će se ured za poduzetnike, pretežno one u ICT (informatičko - komunikacijskim tehnologijama), te dizajna i kreativnim industrijama, a imat će i opremljenu zajedničku višenamjensku salu za konferencije, sastanke, druženja, zatim zajedničku recepciju i ured za voditelja. Svi će prostori primarno biti u funkciji javne poduzetničke infrastrukture, odnosno na raspolaganju poduzetnicima, ali će ga za razna događanja i potrebe mjesnog odbora također moći koristiti i građani. U inkubatoru je predviđeno djelovanje tridesetak djelatnika, ili šest do devet tvrtki. Grad Poreč će poduzetnicima nuditi poslovni prostor bez naknade, besplatan program redovnih edukacija, besplatno poslovno savjetovanje, zajedničke administrativne usluge i usluge održavanja kao i zajedničku promociju.

Sljedeći je proizvodni inkubator

- Sada kada smo dobili sredstva, krećemo s objavom javne nabave za izvođenje redova na zgradi, koji će trajati otprilike pet mjeseci. Očekujemo da bi do kraja ove ili početkom iduće godine mogli sve završiti. Uskoro ćemo objaviti poziv za iskazivanje interesa budućih korisnika inkubatora i možemo reći da će u idućoj godini inkubator zaživjeti, kaže Ana Černjul, viša savjetnica za europske integracije i predpristupne fondove u gradskoj upravi.

Ovo je prvi poduzetnički inkubator koji će biti realiziran u Poreču, a kako je najavljuju iz Grada, postoje planovi za daljnja ulaganja u javnu poduzetničku infrastrukturu kao što je poduzetnički proizvodni inkubator. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter