Poreč dobiva moderan kanalizacijski sustav

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ovih dana započet će radovi na rekonstrukciji postojeće kanalizacijske mreže na području Poreča, što je ujedno i početak radova na najvećem projektu u javnom sektoru na ovim prostorima vrijednom ukupno 501 milijun kuna. Naime, Grad Poreč i komunalno poduzeće Odvodnja s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim vodama i općinama Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, dobio je od EU bespovratna sredstva u iznosu od 370 milijuna kuna, odnosno 74 posto vrijednosti projekta  izgradnje sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda. Prvi korak u ostvarenju velikog projekta Sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, počinje rekonstrukcijom kanalizacijske mreže u kampovima Solaris u Lanterni i kampu Bijela Uvala, zatim slijedi gradnja crpnih stanica Sv. Martin i Materada s mikrotunelom podno hotela Valamar Pinija (nekadašnji hotel Luna). Izvođač radova je zajednica ponuditelja Aquaterm d.o.o. Karlovac, Brodska Posavina d.d. Slavonski brod i Vodogradnja Rijeka d.o.o. Kukuljanovo a ugovorena vrijednost radova iznosi 57 milijuna kuna.

Nova metoda gradnje mikrotunela

Radovi će najprije započeti u kampu Solaris u Lanterni gdje će se u dužini od 1.300 metra graditi gravitacijski kolektor te trostruki tlačni povratni vod prema postojećem uređaju Lanterna u dužini od 420 metara. U predjelu Poreč sjever radovi će započeti gradnjom crpne stanice Sv. Martin s povratnim vodom prema postojećem uređaju u dužini od 340 metara, a usporedo s time gradit će se crpna stanice Materada s tlačnim vodom u dužini od 160 metara uključujući mikrotunel podno hotela Luna. Metoda gradnje  mikrotunela jamči visoku razinu točnosti u izvođenju cjevovoda i najmanje utječe na devastaciju okoliša jer su jedini vidljivi zahvati na terenu ulazna i izlazna jama za spuštanje opreme i cijevi.

U kampu Bijela uvala gradit će se tlačni vod i gravitacijski kolektor ukupne dužine 750 metara, a u okviru ovog zahvata uspostavit će se sustav integracije crpnih stanica u centralni NUS - nadzorno upravljački sustav. Središnji NUS biti će lociran na budućem uređaju Poreč jug i služiti će za prikupljanje podataka o radu svih crpnih stanica, o radu budućeg postrojenja za obradu mulja, kontrolirat će proces rada budućih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te pohranjivanje i analizu podataka.

Trenutno su neki dijelovi kanalizacijskog sustava, posebno pojedini kolektori, položeni u neposrednoj blizini mora izloženi prodoru morske vode u glavne kolektore i sigurnosne preljeve priobalnih crpnih stanica, pa će ovi segmenti mreže biti sanirani u okviru ugovorenih radova. Sanacijom će se tako umanjiti uvlačenje morske vode u sustav javne odvodnje. Planiranim radovima   rekonstrukcije ostvarit će se preduvjeti da se tri postojeća uređaja koja se sada nalaze na samom moru, presele u unutrašnjost, podalje od obale. Radi se o uređajima Lanterna, Materada i Zelena laguna, dok Petalon u Vrsaru ostaje na istoj lokaciji.

Najmoderniji nadzorni i upravljački sustav

Direktor Odvodnje Poreč Milan Laković kaže kako će se rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih crpnih stanica, izvesti i novi, najmoderniji nadzorni i upravljački sustav, kojim će se podići kvaliteta upravljanja i sigurnost zbrinjavanja otpadnih voda. Napominje kako će se nakon dovršenja rekonstrukcije na spomenutim lokacijama, u sklopu istog projekta, ukloniti postojeći uređaji i sanirati podmorski ispusta kroz njihov kopneni dio. Rekonstrukcija je nužna jer je postojeći sustav derutan i propustan, zbog čega dolazi do velikog dotoka morske vode u njega. Ovakvo stanje poskupljuje gospodarenje sustavom zbog veće potrošnje električne energije, a uz to kvalitetu otpadnih voda čini nepovoljnijom.

- Pri rekonstrukciji kanalizacijske mreže koristit će se suvremene tehnologije građenja. Dio radova izvoditi će se bez klasičnog kopanja pa neće dolaziti do ometanja prometa na atraktivnim lokacijama. Na taj će se način izvesti 2,7 kilometara sanacije kolektora i to 650 metra na Obali maršala Tita, 300 metra u ulici Rade Končara, te 240 metara u Červaru. Na isti će se način na području općine Tar rekonstruirati 430 metara, a na području Vrsara 1.400 metara kanalizacijske mreže. Imat ćemo jednu specifičnost, a to je mikrotuneliranje u ukupnoj dužini od 308 metara, koje će se odvijati na području naselja Špadići od hotela Pinija (ex Luna) do hotela Park (ex Turist), gdje će izvođači na taj način riješiti zahtjevan prodor na dubini od oko osam metara", kaže Laković. Spomenuti radovi poduzet će se u sklopu EU projekta Poreč lime će se povećati broj kućanstva priključenih na sustav odvodnje otpadnih voda s postojećih 63 na 90 posto. Ovime će se ujedno omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i EU propisima. Na taj način očuvat ćemo i poboljšati kvalitetu podzemnih i priobalnih voda, te smanjiti istjecanje vode iz  sustava odvodnje otpadnih voda, a sve to s krajnjim ciljem  poboljšanja uvjeta života stanovništva te standarda održivog razvoja turističkog gospodarstva, kaže Laković.

Kanalizacija u Novoj Vasi, Kukcima i Brčićima

U sklopu istog projekta započet će radovi na proširenju kanalizacijske mreže u naseljima Stancija Vergotini, Kukci, Nova Vas, Brčići te u dijelu naselja Bolnica. U Stanciji Vergotini izgradit će se 224 metara tlačnog voda s crpnom stanicom te 2.693 metara gravitacijskih kolektora. Ovim zahvatom omogućit će se priključenje 97 postojećih objekata na sustav odvodnje, odnosno otprilike 135 novih korisnika. U dijelu naselja bolnica izgraditi 573 metra gravitacijskih kolektora čime će se omogućiti priključenje otprilike 119 novih korisnika. U Kukcima se izgraditi dodatnih 1.429 metara gravitacijskih kolektora čime će se omogućiti priključenje oko 457 novih korisnika, a na kanalizacijsku mrežu naselja Kukci spojit će se i kanalizacijska mreža naselja Cancini. Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže Nova Vas i Brčići obuhvaćaju 260 metara tlačnog voda s crpnom stanicom te 4.105 metara gravitacijskih kolektora. Ovim će se zahvatom omogućiti priključenje 184 postojećih objekata na sustav odvodnje, odnosno 324 novih korisnika. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter