Poreč dobio prvu punionicu za električne automobile

E-punionice postavljene pred porečki hotel Valamar Diamant proizvela je tvrtka Ducati (Snimio: MILIVOJ MIJOSEK)
E-punionice postavljene pred porečki hotel Valamar Diamant proizvela je tvrtka Ducati (Snimio: MILIVOJ MIJOSEK)

Na parkiralištu ispred hotela Valamar Diamant u Poreču danas je svečano otvorena prva e-punionica odnosno punionica za električne automobile u sklopu objekata ove turističke tvrtke. "Za nas koji vozimo na struju ovakvi su objekti vrlo važni, a kako u Istru 75 posto gostiju dolazi osobnim vozilima, realno je očekivati da će među njima biti i sve više električnih automobila pa za njih treba na vrijeme pripremiti odgovarajuću infrastrukturu", rekao je na početku svečanosti Dražen Crnković iz tvrtke Ducati, koja proizvodi opremu za e-punionice. Da turisti koji koriste e-automobile brzo dođu do informacije gdje se nalaze punionice, svjedoči i primjer ove pred hotelom Diamant, na koju su se ubrzo nakon montaže već prikopčala dva električna automobila marke Tesla, jedan s nizozemskom, a drugi sa slovenskom registracijom.

Dražen Crnković je zatim zajedno s Ivanom Budin Arhanić, predstavnicom tvrtke Valamar Riviera, pustio e-punionicu u rad. Riječ je zapravo o dvije punionice sa po dva priključka od po 22 kW, a radi se o tzv. brzim punionicama na kojima električni automobil može biti napunjen za manje od dva sata. "Naša tvrtka ima već 60 godina tradicije poslovanja u turizmu, a dio naših načela društveno odgovornog poslovanja je i odgovornost prema okolišu jer znamo da je očuvan okoliš osnovni resurs turizma. Zato smo u posljednjih nekoliko godina uložili 12 milijuna kuna u obnovljive izvore energije, sunčeva energija koju prikupljamo s 2.800 četvornih metara solarnih kolektora pokreće rasvjetu i grijanje vode u našim objektima, a tim smo inovacijama smanjili emisiju stakleničkih plinova za 500 tona. U svim našim destinacijama koriste se već 43 električna vozila u što smo uložili 2,5 milijuna kuna. Nakon ove prve punionice uskoro otvaramo još jednu na parkiralištu kod dvorane Žatika, a u skoroj budućnosti planiramo imati e-punionice u svim našim destinacijama i tako se pozicionirati na turističkom tržištu kao prepoznatljiva e-destinacija", rekla je Ivana Budin Arhanić.

Porečka dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović čestitala je tvrtki Valamar Riviera na doprinosu stvaranja prepoznatljivosti Poreča kao zelene ekološke destinacije na turističkoj karti Europe, a direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik dodao je kako je Poreč top-turistička destinacija ne samo zbog postignutih rekorda turističkog prometa, već i zbog ulaganja u plaže i plave zastave, hortikulturu, pješačke i biciklističke staze, i naposljetku ovakvih projekata, kroz koje je Valamar Riviera spoznala da je briga za okoliš prioritet u odgovornom upravljanju turizmom. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević ukazao je i na načela održivog upravljanja turizmom u istarskom turističkom Master planu, te rekao da će se cijela Istra premrežiti e-punionicama, a pokreće se i projekt punionica električnih bicikala.

Uz otvaranje ove e-punionice, najavljen je i treći međunarodni "Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016", reli isključivo električnih vozila koji će se održati od 1. do 5. lipnja. Očekuje se da će ovaj reli okupiti stotinjak električnih vozila iz čitave Europe, koja će kroz Hrvatsku odvoziti rutu dugačku 1.200 kilometara. Većina će sudionika ovog relija imati električne automobile marke Tesla, no najavljeno je i sudjelovanje modela Concept One proizvođača Rimac automobili. Prvog dana relija, 1. lipnja, u planu je turistička vožnja od Poreča preko Rovinja i Pule do Brijuna. Sutradan, 2. lipnja, reli starta ispitom točnosti u Poreču i nastavlja se preko Tara, Motovuna i Labina do Opatije, trećeg se dana vozi za Senj, Paklenicu, Zadar i Šibenik, četvrtog se od Šibenika preko Smiljana i Plitvica vozi do Zagreba, a završetak relija planiran je za 5. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Na svakoj će postaji tijekom ovog petodnevnog relija biti priređena izložba električnih vozila uz prigodne prezentacije tehnoloških rješenja za e-mobilnost, smanjenje emisije ugljičnog dioksida i smanjenje buke u gradskim središtima, te drugih zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Upravo je postavljanje e-punionica za električne automobile duž trase ovog rallyja jedan od plodova njegovog već trogodišnjeg održavanja, čime se uspostavlja kod nekih svjetskih turističkih promotora već prepoznata "Zelena električna turistička magistrala". (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter