Poreč dobio plažu s teretanom, šetnicom, glazbenom ogradom i pametnom klupom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorena je danas  službeno nova porečka gradska plaža, smještena na potezu od suda i marine prema Velikoj uvali, odnosno Popovskoj vali što je prijevod toponima Val dei preti, što je jedna od najatraktivnijih i najposjećenijih mjesta za kupanje. Plaža dužine oko 150 metara posebna je po tome što ima pametnu klupu, inovativnu glazbenu ogradu koja svira melodiju neslužbene gradske himne „La mula de Parenzo“ i teretanu na otvorenom.

Radi se o investiciji Grada Poreča od 1,84 milijuna kuna bez PDV-a, koju sa 600 tisuća bespovratnih kuna sufinancira Ministarstvo turizma, rekao je dogradonačelnik Loris Peršurić u prigodnom govoru u kojem je podsjetio da su u zadnje tri godine u obnovu nekoliko gradskih plaža uložili više od sedam milijuna kuna. Ova nova plaža šesta je po redu koja je dobila novo ruho.

-Trudili smo se prije svega na svim plažama urediti ulaze u more, pristupe za osobe za invaliditetom i šetnice. Postavili smo i raznu komunalnu i dodatnu urbanu opremu, kao što je teretana na otvorenom i pametnu klupu, istu kakvu već imamo ispred gradske uprave. Specifičnost ove plaže je i Lorenski križ, za što smo postavili info ploču uz plažu. Na temelju istraživanja koje je proveo porečki arhitekt Antonio Marion utvrđeno je da je na stijeni gradskog kupališta uklesan zanimljiv primjerak Lorenskog križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju. Projektom uređenja plaža sačuvali smo zelene oaze u našem gradu, a sve su to mjesta na kojima smo mi, Porečani, odrasli i naučili plivati, istaknuo je Peršurić.

Investicija je obuhvatila područje od 1.500 kvadrata, pri čemu je uređena šetnica uz plažu, gdje napravljen pristup za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Plaža je nasipana kamenim oblutcima, postojeće ograde zamijenjene su novima, a saniran je i potporni zid šetnice, koji je uslijed utjecaja mora i vremena dotrajao. Uz šetnicu, park je dobiti sportsko rekreacijsku zonu sa spravama za vježbanje i mediteransko raslinje. Postojeća urbana oprema -  tuševi, klupice i koševi – također je zamijenjena novom. Postavljene su i svlačionice, od kojih je jedna prilagođena osobama s invaliditetom. Pametna klupa je inovativan patentirani dizajn, ekološki osviješten, jer ima napajanje pomoću solarnih panela. Simpatična novost je glazbena ograda koja „proizvodi“ melodiju. Naime, ritmičnim udaranjem 29 metalnih cijevi građani će u hodu moći odsvirati melodiju popularne kancone o najpoznatijoj Porečanki „La mula de Parenzo“. Nakon što je dogradonačelnik isprobao glazbenu ogradu, na kraju je s pjevačem Sergiom Pavatom otpjevao tu gradsku himnu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter