Poreč dobio novih 676 grobnih mjesta

Novouređeni dio porečkog groblja
Novouređeni dio porečkog groblja

Ovih je dana završilo proširenje Gradskog groblja u Poreču smještenog na predjelu Žatika, važan gradski projekt u koji je komunalna tvrtka Usluga Poreč uložila 4,63 milijun kuna. Radove na istočnom dijelu groblja na proljeće su započeli obavljati radnici tvrtki TGT-Adriatik iz Pule i Elektro-mont iz Samobora koji su kao zajednica ponuditelja izabrani javnom nabavom, pazilo se da s postojećim grobljem arhitektonskom vizurom i tehničkim rješenjima čine skladnu i funkcionalnu cjelinu. Kapacitet groblja povećan je za novih 676 grobnih mjesta, 19 grobnica sa šest ukopnih mjesta te 49 grobnica s tri ukopna mjesta (ukupno 68 grobnica), a istodobno je uređen sustav navodnjavanja zelenih površina, te postavljena javna rasvjeta.

Nužno proširenje gradskog groblja

Radovi su obuhvatili površinu od 5.220 četvornih metara, pri čemu se 2.300 četvornih metara odnosi na grobna mjesta, a preostala polovica na staze obložene tlakovcem i zelene površine. Tijekom radova iskopano je oko 13.300 kubičnih metara materijala, posuto 8.100 kubičnih metara nasipa, ugrađeno više od 1.020 kubičnih metara betona, 4.380 kubičnih metara oplate i 50.600 kilograma armature. Uskoro će se rekonstruirati prometnica koja vodi do istočnog ulaza u novo groblje u dužini od 200 metara, s vanjske strane groblja posadit će se čempresi uz sjeverni i istočni ogradni zid te urediti površina između sjevernog zida groblja i glavne prometnice.

Dogradnja groblja bila je nužna s obzirom na povećanje broja stanovnika, a time i potražnje za grobnim mjestima u posljednja tri desetljeća. Primjerice od 1981. godine kada je na području grada Poreča živjelo 10.382 žitelja do 2011. godine taj je broj dosegao 16.696 stanovnika što znači da se u tri decenije stanovništvo povećalo za 61 posto. Novi dio groblja obišli su porečki gradonačelnik Edi Štifanić, gradski komunalni pročelnik Marino Poropat i direktor Usluge Poreč Milan Laković sa suradnicima izrazivši zadovoljstvo uspješnim završetkom zahvata. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter