Porec Dox poceo filmom o vodi poreckih autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerom dokumentarnog filma "Voda, misterij života" poreckog dvojca Mladena ?akovica i Roberta Bezbradice u poreckom kazalištu otvoren je Porec Dox, drugi medunarodni festival dokumentarnog filma koji ce se odvijati do subote.

- Porec Dox lani je poceo skromno, gotovo eksperimentalno i odmah je našao svoju publiku, te ove godine imamo pravi festival koji je ima puno sadržaja. Temeljen je više na entuzijazmu nego na budžetu, rekla je na otvorenju Sanja Radetic Fatoric, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta, organizatora festivala.

Županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica podsjetio je na brojna dogadanja koja se odvijaju u Porecu ove jeseni, od violoncelistickog festivala "Antonio Janigro" do otvaranja izložbe "Perom i šakama", a festival dokumentarnog filma još je jedno u nizu istih.

- Uspjeh je dogovoriti suradnju izmedu institucije i vanjskih suradnika kao u ovom slucaju. U sklopu festivala održat ce se projekcije i za školsku djecu, što znaci da na festival dolazi i buduca publika, rekao je Torbica.

Festival su službeno otvorili ?akovic i Bezbradica, vanjski suradnici festivala i uz direktora Alexa Poropata njegovi organizatori. Široj publici ovaj redateljski dvojac predstavio se prije tri godine filmom "Zmajeve linije" koji je postigao uspjeh u projekcijama diljem Istre, a odaziv publike na njihovoj drugoj premijeri bio je i više nego dobar.

Pripreme za film pocele su sredinom 2009. godine, a rijec je o projektu koji sa svojom temom, lokacijama i sugovornicima zadovoljava kriterije moderne filmske produkcije. "Voda, misterij života" obraduje problematiku eksploatacije, zagadenja i manipulacije vodom. Ukazuje na spoznaje i otkrica da voda pamti te da je svjesna. Svoje spoznaje, iskustva i odgovore u filmu iznose sugovornici razlicitih profesija od publicista, izumitelja do znanstvenika.

Nakon projekcije uslijedilo je druženje s autorima filma, te otvorenje izložbe fotografija Manuela Paljuha, direktora fotografije u filmu. Festival se nastavio projekcijom filma "Casino Jack i Sjedinjene Monetarne Države", u režiji oskarovca Alexa Gibneya. Dokumentarac razotkriva nacin na koji ocajnicka potreba politicara da budu izabrani - što košta milijune dolara - možda podriva osnovna nacela americke demokracije.

Na programu festivala danas u 17 sati je film "Selo bez žena" redatelja Srdana Šarenca, dokumentarac o trojici srpskih neženja iz malog sela koji u potrazi za ženama poduzimaju ocajnicki korak - traže nevjestu medu Albankama. Nakon projekcije slijedi druženje s autorima filma, a u 20 sati održat ce se projekcija americkog filma "Još sam tu: Izgubljene godine Joaquina Phoenixa", redateljski debi glumca Caseyja Afflecka. U 22 održat ce se kratka projekcija filma "Projekcija plus" u Malom Cafeu na Narodnom trgu. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter